Zdecydowanie za rzadko, prosicie mnie o konkretne przepisy. Jeśli się takowe pojawiają to staram się sprostać wyzwaniu. Najczęściej chcecie zweganizowania, Waszych rodzinnych przepisów. Są to regionalne przysmaki z lat dziecięcych. Macie w głowach ich wygląd i smak. Często jedliście je, bardzo dawno. Czasem i są to również moje wspomnienia, o których zapomniałem.
Na prośbę jednego z czytelników, odtwarzam wyjątkowy przepis. Drożdżowe bułki, o chałkowym smaku. Mają farsz z zasmażanej, kiszonej kapusty z marchewką i przyprawami. Inny farsz to ziemniaki z dodatkiem kaszy gryczanej, czasem z dodatkiem sera. Co wyróżnia te bułki od innych drożdżowych? Zdecydowanie ciasto. Nie jest wytrawne, tylko lekko słodkie. W oryginale to ciasto, jak na chałkę. Takie wypieki nazywano w okresie przedwojennym knyszami. Wersji jest cała masa. Na blogu są te z ziemniakami z Bieszczad. Te bułki były popularne w Warszawie, Lublinie, Krakowie, Kazimierzu Dolnym i innych miastach. Pieczone i roznoszone w koszach na bazary. Chyba tylko w Kazimierzu, można je jeszcze zakupić.
Bułki są pyszne na ciepło, ale również na zimno. Kapusta powinna być dobrze doprawiona. Ze sporą ilością marchewki i kminku. Nie może być paćkowata. Powinna być lekko twardawa. Dla koloru, do ciasta dodałem szczypty kurkumy. Ten przepis dedykuję Krzysztofowi, który o niego prosił
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 30 g świeżych drożdży
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 4 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru
– szczypta kurkumy
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
– ½ kg kiszonej kapusty
– 1 spora marchewka
– 2 łyżeczki ziaren kminku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżka majeranku
– 3 szklanki wody
– 1 spora cebula
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
WYKONANIE:
Farsz:
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach
– rozgrzać 3 łyżki oleju i przełożyć wszystkie składniki farszu. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Wlać wodę i dusić do czasu, aż odparuje, a następnie smażyć jeszcze chwilę. Wystudzić
Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i ½ szklankę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do zaczynu dodać mąkę wymieszaną z kurkumą i resztą cukru
– dodać resztę ciepłego mleka i olej
– wyrabiać przez około 10 minut ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie wyrobić kilka chwil
– wałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać koła o średnicy około 8 cm
– nakładać łyżka farsz, dokładnie zlepić brzegi. Formować bułeczki
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– wierzch bułek posmarować osłodzonym mlekiem i posypać makiem
– piec 25 minut w 180°C. Grzanie góra/dół, półka poniżej środka
Smacznego
Wyszło przepysznie! Lepiej niż sie spodziewalam! Slodkie ciasto + slony farsz (ja akurat zrobilam tylko z cebulka i przyprawami) – totalna magia! Bardzo dziekuje!:)
12
Smakowicie wyglądają. Ile Ci wyszło sztuk?