Jak większość Polaków i ja uwielbiam kluski ziemniaczane. Pod każdą postacią. Śląskie, kopytka czy tarte. Są proste w wykonaniu. Idealnie smakują z różnymi sosami. Są narodową potrawą, dostępną w każdym zakątku kraju. Wpisane, jako produkty regionalne.
Lubię czasem eksperymentować. Do masy ziemniaczanej dodaje puree z dyni, batata, buraków, marchwi. Innym razem szpinak, jarmuż czy dzikie zioła. Powstają aromatyczne i kolorowe twory. Tak też jest z tymi kluskami. Masa jak na śląskie, wygląd przypominający włoskie gnocchi. Kolor zielony od szpinaku i młodej pokrzywy oraz chlorelli. Pełne dobroczynnego żelaza i innych cennych składników odżywczych. Dzikie zioła to świetne uzupełnienie naszej diety. Są smaczne, zdrowe i również darmowe
SKŁADNIKI:
– 8 średnich ziemniaków
– garść liści szpinaku
– garść liści pokrzywy
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– mąką ziemniaczana
– sól pieprz
WYKONANIE:
– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić
– szpinak, chlorellę i pokrzywę zalać ¼ szklanką wody i dokładnie zmiksować (blender ręczny, kielichowy, malakser). Dodać do ziemniaków, wymieszać i doprawić solą do smaku
– wierzch masy wyrównać w misce, zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką. Ponownie dodać masę ziemniaczaną
– dokładnie wymieszać. Masa powinna być na tyle zwarta, by nie kleić się do dłoni. Jeśli tak jest to dosypać jeszcze mąki
– nabierać masę łyżeczką, formować kulkę a następnie wałek. Widelcem zrobić wzorek
– gotować w osolonej około minuty od wypłynięcia
– podawać z dowolnymi sosami. Ja lubię z oliwą, koprem i sokiem z cytryny
a ja twierdzę, że każdy umie gotować, tylko musi się przekonać, bawić się przy tym. I nawet jeśli coś nie wychodzi to próbować dalej. Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dziś kluski z buraczkiem i wyszły super, z całą pewnością wykonam też ten przepis. Jestem noga w kuchni, więc jak coś wychodzi jestem przeszczęśliwa. Nawet jeśli są to tylko kluski z 3 składników xD Pozdrawiam i dziękuję za przywrócenie nadziei w moje kuchenne człowieczeństwo 😉
Bardzo dziękuje
Dziękuję za odpowiedź Wspaniały blog, mnóstwo pysznych inspiracji dla mnie! Pozdrawiam serdecznie!
Myślę, że tak, ale nie gwarantuję smaku 😉
Czy można chlorelle zastąpić młodym jęczmieniem w proszku? Wyglądają pięknie!
Ojaaa…co za zdrowe proste smakowitości!!! Jutro idę rankiem po pokrzywę, mam jej pod dostatkiem:) Pozdrawiam:)
Pogłębia kolor i daje więcej żelaza, ale można pominąć
Chlorella jest w tym przepisie niezbędna?