KLASYKI PRL. CZ. 14 – BUŁKA Z PIECZARKAMI
weganon 25 lutego 2025

DSC_0040

Zanim w Polsce pojawiły się budki z hot dogami, królowała bułka z pieczarkami. Mało kto wie, że ten street food pojawił się już niemal 200 lat temu we Lwowie. Sposób przygotowania „Pieczarek z chlebem”, a dokładniej z bułkami mątowymi, opisano w „Książce kucharskiej powszechnej…” z 1827 roku. Nie jest to dokładnie znana nam bułka w takiej formie, ale bardzo bliska. Klasyczne bułki z pieczarkami pojawiły się w Polsce w latach 60 XX wieku. Ten, kto mieszkał w Warszawie albo był na wycieczce na Starym Mieście, na 100% zahaczył o punkt na Nowomiejskiej 1, czy słynny bar „Murzynek”. Powstał w 1965 roku i podawał, a raczej do dziś jeszcze podaje, bułki z pieczarkami. Inny punkt znajdował się na ulicy Widok, który już nie istnieje. Czym są te słynne bułki? To pół bagietki, z których wydrąża się środek, a następnie umieszcza się farsz. Z Czego? Smażone pieczarki z cebulą. Na temat doprawiania farszu, powstawały niemal legendy – dodatek maggi, pokruszone kostki rosołowe itp. Jednak to dodatek pieprzu ziołowego robi ten smak i nie pomijajcie go, choćby nie wiem co. Pamiętam do dziś opiekane bułki nakładane na metalowe szpikulce i garnek wypełniony farszem, który zawsze stał na gorącej maszynce. Takich miejsc w naszym kraju było i jest jeszcze sporo. Słynne bułki z Gorzowa Wielkopolskiego. Na Żabiance w Gdańsku. Dworzec w Bielsku – Białej. Nowo powstałe miejsce w Poznaniu, czyli BIMBA w starym tramwaju. W Mikołowie i Wodzisławiu. Bistro Bryka w Tychach i wiele innych miejsc. Ja uwielbiam bułkę z farszem wstawić na trochę do ciepłego piekarnika. Jest idealna.

DSC_0051

SKŁADNIKI:

– 500 pieczarek
– 1 duża cebula (około 200 g)
– 2 pół bagietki
– sól i pieprz ziołowy do smaku
– olej do smażenia

WYKONANIE:

– bułki przeciąć na pół i wydrążyć środek (palcem, trzonkiem łyżki itp.)
– cebule pokroić w drobną kotkę
– pieczarki drobno pokroić, choć ja część ścieram na grubych oczkach tarki
– smażyć na oleju, aż odparuje cały płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym
– farszem wypełnić bułki
– wstawić do zimnego piekarnika i ustawić 100°C. Wyjąć, jak w piekarniku będzie już temperatura

DSC_0044

DSC_0042

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *