rytki można robić z przeróżnych warzyw – ziemniaki, kabaczki, seler, marchew itd. Czemu więc nie można zrobić z kaszy. Kasza jaglana to wdzięczny produkt kulinarny. Określana „Polskim Złotem” jak dla mnie jest bo jest złotym środkiem z kuchni. Kasza jaglana została ugotowana w mleku roślinnym (w moim przypadku orkiszowym) z dodatkiem tymianku, oregano i drobno posiekanego jarmużu z dodatkiem kminku.
Frytki są pieczone więc ilość kalorii ograniczona do minimum. Ja zajadam się nimi z wegańskim majonezowym sosem czosnkowym lub pomidorowym. Świetna przekąska przed TV lub imprezę.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka roślinnego
– 3 garście jarmużu
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (nadają serowy posmak)
– po łyżeczce tymianku, oregano i kminku
– sól ii pieprz do smaku
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać na sicie kilka razy gorącą wodą (pozbywamy się goryczki)
– do gotującego mleka dodać kaszę, tymianek, oregano i kminek i gotować często mieszając by się kasza nie przypaliła na małym ogniu
– surowy jarmuż posiekać w malakserze i dodać do ugotowanej kaszy, dodać soli, pieprzu
– ciepłą masę przełożyć na papier do pieczenia spryskamy oliwą, który umieszczamy w formie (u mnie blacha do pieczenia) i wyrównujemy brzegi. Odstawiamy do schłodzenia (masa się ścina)
– masę tniemy nożem na paseczki i układamy na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy 30 minut w 200°C
– po upieczeniu wystudzić i zajadać się
Następne będą z grzybami
genialna propozycja!
Też fajnie. Pewnie są bardziej żółciutkie
Prezentują i smakują
robię podobne z polenty
ale fajny pomysł! do tego super się prezentują
Dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smaki. Jaglana to baza a dodatki to dowolność
te frytki są świetne! robiłam kiedyś podobne, tylko paprykowe z drożdżowymi 😉
Są fajne. Chrupkie z zewnątrz i kremowe w środku
Smacznie