JAGIELNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO
weganon 23 czerwca 2017

DSC_0030

Kremowy, różowy, truskawkowy, letni, bez pieczenia, aromatyczny itd. Długo by wymieniać. Ciasta na bazie kaszy jaglanej są hitami. Idealne dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Kasza pasuje do wszystkich owoców sezonowych.

Ziarnisty spód. Gładka warstwa środkowa wypełniona masą. Masa z kaszy i truskawek. Na wierzchu świeże owoce. Najlepiej pasują te soczyste i lekko kwaskowe. Ważne by kaszę dokładnie zmiksować. Nie powinna mieć grudek.

DSC_0036

SKŁADNIKI:

Forma o średnicy 22 cm
Spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka lub więcej gęstego dżemu truskawkowego

Masa:
– 1 szklanka kaszy jaglanej

– ½ kg truskawek + kilka małych sztuk
– 2 szklanki  niesłodzonego mleka roślinnego (ryżowe, sojowe, orzechowe itd.)
– 4 – 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 płaskie łyżeczki agaru

Wierzch:
– truskawki i inne sezonowe owoce

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i dokładnie wylepić. Wyrównać wierzch. Ułożyć kilka małych truskawek

Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przenieść do garnka. Dodać cukier i mleko. Gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Zmiksować na gładko blenderem

– truskawki zmiksować. Przenieść do drugiego garnka. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzać do wrzenia. Gotować około minuty. Dodać do kaszy jaglanej i ponownie dokładnie zmiksować
– masę wylać na spód z truskawkami. Wyrównać wierzch. Ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje

DSC_0010

DSC_0021

DSC_0033

13 Komentarze

  1. Zrobiłam, dla mnie smakowało początkowo jak mus z kaszy jaglanej z truskawkami 😀 Ale po pierwszym dniu ciasto było coraz lepsze! Najfajniejsze dla mnie jest to, że jest takie zdrowe <3 Jak sięgałam po kolejne kawałki albo jak jadłam je na śniadanie, to nie czułam wyrzutów sumienia 😉

  2. Haj…a gdyby tak na spod zamiast ziemnych uzyc nerkowcow i prazonych migdalow…
    Czy akurat ziemne maja jakas specjalna role???pozdrawiam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *