Kremowy, różowy, truskawkowy, letni, bez pieczenia, aromatyczny itd. Długo by wymieniać. Ciasta na bazie kaszy jaglanej są hitami. Idealne dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Kasza pasuje do wszystkich owoców sezonowych.
Ziarnisty spód. Gładka warstwa środkowa wypełniona masą. Masa z kaszy i truskawek. Na wierzchu świeże owoce. Najlepiej pasują te soczyste i lekko kwaskowe. Ważne by kaszę dokładnie zmiksować. Nie powinna mieć grudek.
SKŁADNIKI:
Forma o średnicy 22 cm
Spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka lub więcej gęstego dżemu truskawkowego
Masa:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– ½ kg truskawek + kilka małych sztuk
– 2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (ryżowe, sojowe, orzechowe itd.)
– 4 – 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 płaskie łyżeczki agaru
Wierzch:
– truskawki i inne sezonowe owoce
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i dokładnie wylepić. Wyrównać wierzch. Ułożyć kilka małych truskawek
Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przenieść do garnka. Dodać cukier i mleko. Gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Zmiksować na gładko blenderem
– truskawki zmiksować. Przenieść do drugiego garnka. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzać do wrzenia. Gotować około minuty. Dodać do kaszy jaglanej i ponownie dokładnie zmiksować
– masę wylać na spód z truskawkami. Wyrównać wierzch. Ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje
tak, ale tylko naturalna a nie ta sztuczna
pektyna zamiast agaru da radę?
tu panuje pełna dowolność
brawo
można zamienić na żelatynę
czy agar jest koniecznym składnikiem? niestety nie mogę go jeść.
Zrobiłam, dla mnie smakowało początkowo jak mus z kaszy jaglanej z truskawkami 😀 Ale po pierwszym dniu ciasto było coraz lepsze! Najfajniejsze dla mnie jest to, że jest takie zdrowe <3 Jak sięgałam po kolejne kawałki albo jak jadłam je na śniadanie, to nie czułam wyrzutów sumienia 😉
Super wyszło!
Haj…a gdyby tak na spod zamiast ziemnych uzyc nerkowcow i prazonych migdalow…
Czy akurat ziemne maja jakas specjalna role???pozdrawiam
Wyszło mi przepyszne!!! Dzięki!!!
O mniaaaaam! <3
Poprawiono
Szklankę kaszy jaglanej gotować w dwóch łyżkach mleka ?