Kwiaty cukinii to klasyka włoskiej kuchni. Faszerowane różnymi serami z dodatkiem ziół i smażone w cieście. Na blogu jest wegańska wersja w aromatycznym tofu i inne przepisy. Nie mają one określonego smaku, ale idealnie się prezentują w wielu daniach.
Kwiaty kupuję w gospodarstwie Państwa Majlertów. Zawsze są świeże i pięknie rozwinięte. Dostępne przez większość sezonu letniego. Leżakują w pudłach w lodówce w oczekiwaniu na klientów. Nie sposób przejść obok nich obojętnie.
W tym przepisie kwiaty są na włoskim placku. Focaccia to szybka propozycja na obiad, ale również przekąska na wszelkie imprezy. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Pokrojona w małe kwadraty fajnie smakuje w towarzystwie sałatek. Na wierzchu oprócz kwiatów ułożyłem malutkie cukinie i sowicie posypałem oregano.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 saszetka suchych drożdży 7 g lub świeże 25 g
– szklanka ciepłej wody
– łyżeczka soli
– oliwa do polania
– oregano suszone do posypania
– 4-5 kwiatów cukinii
WYKONANIE:
– mąkę wymieszać z solą i drożdżami, (jeśli używamy świeżych trzeba zrobić zaczyn. Pół szklanki ciepłej wody + pół szklanki mąki + łyżeczka cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut a później dodać do reszty składników) a następnie dodać szklankę wody
– wyrabiać ciasto kilka minut aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto odchodzące od rąk
– włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 40 na 20 cm lub inny
– kwiaty przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta (lekko je wcisnąć w ciasto), posypać spora ilością oregano, polać oliwą
– piec 30 minut w 190 stopniach