DROŻDŻOWE TULIPANY Z ORZECHOWYM „SERKIEM”
weganon 27 kwietnia 2020

DSC_0024
Uwielbiam drożdżówki i mogę je jeść codziennie. Najlepsze są nadziewane. Konfiturami truskawkowymi, rabarbarem, jagodami, nadzieniem makowym czy „serowym”. Ten ostatni jest oczywiście z naturalnego tofu z dodatkami. Obowiązkowo sok i skórka z cytryny (nadają twarogowego posmaku), cukier, ekstrakt waniliowy. Te składniki zamieniają mdłe tofu w coś wyjątkowego. Można dodawać inne składniki, które wzbogacą smak nadzienia.

Ten przepis powstał przypadkowo. Miałem zrobić strucle, ale wydała mi się banalna. Stworzyłem drożdżowe tulipany, które wypełniłem nadzieniem. Farsz to wyżej wymienione składniki plus rodzynki. By masa dawała się formować w kule, dodałem mielonych orzechów włoskich. I to był dobry pomysł. Oprócz pożądanej struktury, jest niebanalny smak. Kule z orzechowego nadzienia, otuliłem płatkami ciasta. I w ten sposób powstały nowe drożdżówki. Poniżej są zdjęcia, jak je zrobić i nie jest to trudne :)

DSC_0047

                                                       SKŁADNIKI:                                                     

Farsz:
360 g naturalnego tofu
– skórka i sok z 1 dużej cytryny
– 2 łyżki cukru
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka rodzynek
– 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

Ciasto:
–  3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane)
– 50 g świeżych drożdży
– 4 łyżki cukru
– ½ łyżeczki kurkumy
– 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Farsz:
tofu dokładnie zmiksować z sokiem i skórką z cytryny, ekstraktem i cukrem
– orzechy drobno zmielić. Dodać do tofu wraz z rodzynkami i mąką ziemniaczaną
– dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki

Ciasto:
– drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut
w reszcie mleka rozpuścić pozostały cukier i dodać do mąki i zaczynu
mąkę wymieszać z kurkumą. Dodać do zaczynu wraz z olejem. Wyrabiać około 10 minut. Powinno powstać miękkie i elastyczne ciasto, które się klei się do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce

Drożdżówki:
– ciasto ponownie wyrobić przez chwile.
Nadać kształt koła i podzielić na 16 równych części
– każdy kawałek cienko wałkować na kształt koła. Nacinać jak na zdjęciu. Układać kulkę farszu i okleić ciastem

do tulipanów1
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– wierzch i boki posmarować słodkim mlekiem roślinnym
– piec w 180°C, około 20 minut (aż się zrumienią), grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

DSC_0021

DSC_0039

DSC_0051

DSC_0030

4 Komentarze

  1. Nie. To mleko dodaje się do ciasta z zaczynem i mąką. Do posmarowania ciasta uzywa się mleka słodkiego z butelki lub kartonu np. sojowego lub owsianego

  2. Czy ja dobrze rozumiem, że do całego ciasta drożdżowego dodawane jest tylko pół szklanki mleka (zaczyn), a pozostałe pół szklanki mieszam z cukrem i smaruje potem drożdżówki przed pieczeniem?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *