To kolejna pasta do pieczywa lub warzyw na surowo jako gęsty dip. Tym razem połączyłem kaszę jaglaną z pieczonym batatem, suszonym pomidorem, pestkami dyni i soczewicą z dodatkami ziół.
Pasta ma lekko słodkawy smak więc idealnie komponuje się ze słonawymi krakersami zbożowymi i wyraźnymi w smaku warzywami. Lubie takie pasty gdzie wszystko wrzucasz do malaksera i gotowe.
SKŁADNIKI:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1 spory pieczony batat
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– pół szklanki soczewicy czerwonej
– pół szklanki pestek z dyni (u mnie prażone ale mogą być zwykłe)
– pół szklanki nerkowców
– po pół łyżeczki tymianku, oregano i kminku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– kaszę jaglaną przelać kilkakrotnie na sicie gorącą wodą (pozbywamy się goryczki) a następnie gotujemy w 2 szklankach wody do rozklejenia się kaszy (często mieszamy)
– batata przekroić na pół i ugotować na pół miękko i upiec 30 min w 180 stopniach. Wystudzić
– soczewicę ugotować w wodzie do miękkości i wystudzić
– w malakserze zmielić na drobno pestki dyni i nerkowce, dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania dość jednolitej masy
– doprawić solą i pieprzem do smaku