CYTRUSOWY WEGAŃSKI PRZEKŁADANIEC
weganon 10 stycznia 2015

 

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik. W związku z tym, że nie uznaje tofu to sprawa była dość skomplikowana. Smak ciasta można uzyskać różnymi dodatkami ale problemem była struktura i forma. Potrzebna była kremowa masa, która w niskiej temperaturze gęstnieje na tyle by dać się kroić.
Takie konsystencje dają zmiksowane orzechy nerkowe i awokado. I super. Tylko raczej nie posiadają dość wyraźnego smaku. Taki smak nadają cytrusy (limonka i pomarańcz).
Ciasto ma kilka warstw:
1. spód wykonany z orzechów, migdałów, wiórków kokosowych i żurawiny
2. warstwa zielona – awokado, nerkowce i limonka
3. warstwa pomarańczowa (sposób jej wykonania TU)
4. warstwa czekoladowa – awokado z kakao lub karobem
5. warstwa kremu kokosowego z marcepanowymi truflami i pekanami
No to do roboty! :-)

SKŁADNIKI:

Spód ciasta:
– po pół szklanki migdałów, orzechów włoskich i wiórek kokosowych
– szklanka suszonej żurawiny namoczonej godzinę w wodzie
– 2 łyżki stopionego oleju kokosowego

Masa nerkowo – awokadowa
– 2 szklanki nerkowców namoczonych na kilka godzin
– 3 spore awokado (muszą być bardzo miękkie)
– pół szklanki syropu klonowego lub innego słodziwa w płynie (ilość zależy od tego jak słodkie ma być ciasto)

Warstwa zielona
– połowa masy nerkowo – awokadowej
– 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego
– sok z 1 limonki

Warstwa pomarańczowa 
– metoda wykonania TU

Warstwa czekoladowa
– połowa masy nerkowo – awokadowej
– 3 łyżki kakao
1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego

Warstwa górna
– ok szklanki kremu kokosowego (przepis TU)
– 1 łyżeczka waniliowego pudru ksylitolowego
– kakao lub karob
– trufle czekoladowe lub marcepanowe
– pekany


WYKONANIE:

– spód – orzechy, migdały i wiórki zmielić w malakserze, dodać żurawinę i olej kokosowy i ponownie zmiksować. Wyłożyć masą dno tortownicy i wstawić do zamrażarki.
– masa nerkowo – awokadowa – orzechy dokładnie zmielić na gładko w malakserze lub blenderem, podobnie postąpić z awokado. Połączyć obie masy, dodać syrop i dokładnie wymieszać. Podzielić na połowę.
– masa zielona – do połowy masy nerkowo – awokadowej dodać sok z limonki oraz olej kokosowy, dokładnie wymieszać i nałożyć na warstwę spodnią. Wstawić do zamrażarki na pół godziny, wyjąć i ułożyć warstwę pomarańczową i ponownie wstawić na 30 min. do lodówki.
-warstwa czekoladowa – drugą część masy nerkowo – awokadowej wymieszać z kakao i olejem kokosowym. Wyłożyć na warstwę pomarańczową.
– na wierzch ciasta wyłożyć krem kokosowy, ozdobić i wstawić do lodówki (już nie zamrażarki) na 30 minut.
– ciasto trzymać w lodówce. Jest kremowe, wielosmakowe i szybko znika :-)

 

 

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *