Zakwasy na biały barszcz z mąki pszennej. Na żurek z żytniej. A co w takim razie dla osób na diecie bezglutenowej? Zakwasy z mąk, które nie mają glutenu. Zasada tworzenia jest taka sama. Nie ma w tym wielkiej filozofii.
Jakie mąki? Najlepsza jest jaglana, ryżowa i gryczana. Nie polecam z ciecierzycy, amarantusowej itp. egzotycznych. Mają dziwny smak i później zupy są takie sobie. Ja łączę jaglaną z ryżową. W tym przypadku z czerwonego ziarna, ale oczywiście biała też jest doskonała.
Sposób użycia gotowego zakwasu jest taki sam jak klasycznego. Do gotowego bulionu dodajemy, gotujemy, doprawiamy i gotowe. Pamiętajcie tylko by zacząć produkcję tydzień wcześniej. Tyle potrzebujemy na wytworzenia domowego zakwasu
SKŁADNIKI:
– 3 łyżki mąki jaglanej
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 5 drobno pokrojonych ząbków czosnku
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren jałowca
– 3 liście laurowe
– 3 łyżki soku z ogórków kiszonych
– 1 litr chłodnej, przegotowanej wody
WYKONANIE:
– do słoja włożyć wszystkie składniki. Wlać wodę i dokładnie wymieszać
– słój przykryć gęstą gazą lub ściereczką lnianą. Odstawić w ciepłe miejsce (blat kuchennego stołu obok kuchenki)
– każdego dnia zamieszać dokładnie drewnianą łyżką (koniecznie drewnianą. Metal powoduje, że zakwas może się zepsuć)
– po 5-7 dniach mamy gotowy zakwas. Odcedzamy od przypraw i przelewamy do butelki
– trzymamy w lodówce do miesiąca
Super, nie jem glutenu, a w domu już słyszę głosy, a co z zakwasem? To ja już wiem co. Będę robić
No
Is an English translation available?