AWOKADOWNIK PEŁEN ZIELENI
weganon 19 lutego 2017

DSC_0064

Desery wegańskie odsłaniają wiele oblicz. Nie raz widziałem zaskoczenie w oczach znajomych, kiedy podawałem im kawałek ciasta. Zazwyczaj pada wiele pytań. Z czego, jak to bez pieczenia, smakuje jak gdyby był w nich nabiał itd.

Typowym przykładem są wszelkie ciasta typu raw. Nie wymagają obróbki cieplnej. Wystarczy zmiksować składniki i gotowe. To wybawienie dla tych, co nie mają piekarników. Składają się zwykle z kilku składników. Proste w wykonaniu. Mają piękne kolory.

Zazwyczaj masy wykonuje się z mielonych nerkowców czy migdałów. Idealnie do tego nadaje się też dojrzałe awokado. Z dodatkiem oleju lub kremu kokosowego. Z racji mdłego smaku wymaga dodatku czegoś kwaskowego. Cytryny lub limonki. By pogłębić zieleń można dodać chlorelli. Spokojnie. Nie zmienia smaku ciasta. W towarzystwie witaminy C poprawia wchłanianie żelaza. Chlorella ma go całe pokłady.

Masa jest dość tłusta, ale to tłuszcz dobry :) Z awokado i kokosa. To jest propozycja na tłusty czwartek dla tych, co z pączkami są na bakier :)

DSC_0069

SKŁADNIKI:

Forma o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 10 suszonych daktyli

Na masę:
– 2 spore dojrzałe (koniecznie) awokado (masa po wyjęciu ze skórki i bez pestek ok. 300 g)

– 100 oleju kokosowego (nie ma znaczenia, jakiego)
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– około ½ szklanki jasnego syropu z agawy lub klonowego (ilość zależy od nas)
– sok i skórka z 2 cytryn
– 2 płaskie łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– dowolne owoce, wiórki kokosowe lub co tylko chcemy do ozdoby

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i orzechy zmielić na drobne okruszki

– daktyle namoczyć w wodzie aż zmiękną. Odcisnąć nadmiar i zmiksować. Dodać do sypkich składników i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gliniasta jak na trufle
– dno formy wyłożyć papierem do pieczeni. Następnie wyłożyć masę. Wylepić dół i wyrównać wierzch

Masa:
– wyjąć awokado ze skórki. Dodać olej, sok i skórki z cytryny, syrop i chlorellę. Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część

– wszystko dokładnie zmiksować na gładko (malakserem lub blenderem ręcznym)
– masę wylać na spód i wyrównać wierzch
– formę wstawić do zamrażarki aż masa całkowicie stężeje. Przed pokrojeniem wyjąć na kilka minut aż masa stanie się miękka i kremowa
– wierzch ciasta można ozdobić dowolnymi owocami, miętą lub wiórkami czekoladowymi

DSC_0062

DSC_0073

DSC_0072

15 Komentarze

  1. Przepis wydaje się być dość trudny ale lubię wyzwania. Muszę tylko kupić parę produktów. Ostatnio często kupuje awokado ponieważ dodaję go do kokilij (wraz z bananem, kiwi i truskawką) oraz do sałatek z rukolą, pomidorem i sokiem z cytryny. Słyszałam też, że sama pestka z awokado ma wiele właściwości ale nie wiem jak go miałabym spożyć, jakie sugestie? Co do dań wegańskich, jestem ich absolutną fanką i cieszę się, że o weganizmie mówi się coraz głośniej.

  2. Mam pytanie, jakiej firmy mleko kokosowe polecasz? Używałam już kilku (z podanymi przez Ciebie ilościami tłuszczu i kokosa), jednak po wyjęciu z lodówki mleko u mnie zawsze jest płynne z kilkoma gęstszymi grudkami, które nie nadają się do ubicia. Bardzo zależy mi na konkretnych nazwach firm, bo nie mam już sił eksperymentować. Sama nie wiem, co robię nie tak. Ślicznie proszę o pomoc :c

  3. Jaki ten przepis jest cudowny! Zrobię sobie na urodziny, bo mam niedługo ^^ A czy zamiast chlorelli mogę dać spirulinę, akurat kupiłam ostatnio, też jest wściekle zielona a nie znam się na tych wodnych chwastach… to chyba podobna rzecz? 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *