WEGAŃSKI PARMEZAN
weganon 29 stycznia 2015
 

Wczoraj byłem w swoim osiedlowym sklepie z żywnością ekologiczną po mąkę kasztanową i zobaczyłem na półce nieaktywne płatki drożdżowe. Nie miałem pojęcia do czego są używane. Pani powiedziała mi, że są często stosowane jako dodatek do seitana i wegańskich serów. Stad pomysł na wegański parmezan bo makarony to ja uwielbiam :-)
Same płatki oczywiście nie tworzą już gotowego produktu. Z racji, że jestem fanatykiem nerkowców więc padło na nie jako dodatek smakowy i wypełnienie. Do tej dwójki dodałem jeszcze różową sól himalajską i suszony czosnek. Jaki wyszedł smak? Możecie wierzyć lub nie ale jest niemal identyczny jak parmezanu.
Nie pozostaje nic jak robić makaron i wypróbować w praktyce.


SKŁADNIKI:


– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 szklanka nerkowców
– pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
– pół łyżeczki suszonego czosnku


WYKONANIE:


– wszystkie składniki włożyć do malaksera

– systemem pulsacyjnym zmielić składniki do drobnych okruchów ale nie pyłu

– gotowy parmezan przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Nie mam pojęcia ile wytrzyma. Sprawdzę za tydzień smak.

 

11 Komentarze

  1. A czy zamiast orzechów nerkowca i migdałów, na ktore mam nietolerancje, moge dodać np, orzechy włoskie?

  2. Ja próbowałem migdałów ale dla mnie przytłoczyły smak płatków drożdżowych. Polecam nerkowce bo są bardziej neutralne w smaku

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *