Wczoraj byłem w swoim osiedlowym sklepie z żywnością ekologiczną po mąkę kasztanową i zobaczyłem na półce nieaktywne płatki drożdżowe. Nie miałem pojęcia do czego są używane. Pani powiedziała mi, że są często stosowane jako dodatek do seitana i wegańskich serów. Stad pomysł na wegański parmezan bo makarony to ja uwielbiam
Same płatki oczywiście nie tworzą już gotowego produktu. Z racji, że jestem fanatykiem nerkowców więc padło na nie jako dodatek smakowy i wypełnienie. Do tej dwójki dodałem jeszcze różową sól himalajską i suszony czosnek. Jaki wyszedł smak? Możecie wierzyć lub nie ale jest niemal identyczny jak parmezanu.
Nie pozostaje nic jak robić makaron i wypróbować w praktyce.
SKŁADNIKI:
– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 szklanka nerkowców
– pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
– pół łyżeczki suszonego czosnku
WYKONANIE:
– wszystkie składniki włożyć do malaksera
– systemem pulsacyjnym zmielić składniki do drobnych okruchów ale nie pyłu
– gotowy parmezan przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Nie mam pojęcia ile wytrzyma. Sprawdzę za tydzień smak.
będzie za bardzo czuć orzechy. Lepsze będą pestki słonecznika lub dyni
A czy zamiast orzechów nerkowca i migdałów, na ktore mam nietolerancje, moge dodać np, orzechy włoskie?
Dzięki i smacznego
wczoraj zrobilam,smakuje oblednie!
do makaronu z cukinia i szpinakiem byl brakujacym ogniwem :))
super blog!
Zabawne. Mam go do dziś i jest cały czas tak samo dobry. Trzymam go w słoiku w lodówce
Witam. Jak długo parmezan był dobry?
Ja próbowałem migdałów ale dla mnie przytłoczyły smak płatków drożdżowych. Polecam nerkowce bo są bardziej neutralne w smaku
Uwielbiam parmezan wegański <3 Robiłam z migdałów, ale nerkowcowy też pewnie wypróbuję.
Dziękuję.
Firma Bio for Life s.c
Jakiej firmy są te płatki? Szukam właśnie ekologicznych.