DOMOWE MASŁO Z NERKOWCÓW
weganon 18 lutego 2015

Po maśle sezamowym i migdałowym to kolejne roślinne masło tak ważne w kuchni wegan. Ma ono wielorakie zastosowanie. Znajdziemy go w daniach i słodkich i wytrawnych (kilka przepisów z jego udziałem pojawi się na tym blogu). To bez wątpienia jest najkrótszy przepis jak do tej pory na blogu ale dla mnie ważny bo po co kupować gotowe masło jak można je zrobić samemu :-)

SKŁADNIKI:


– w zależności ile chcemy otrzymać masła ilość nerkowców jest dowolna, ja wziąłem 2 szklanki suchych nerkowców i otrzymałem z nich ponad 1 szklankę masła


WYKONANIE:


– nerkowce włożyć do blendera kielichowego (u mnie Kitchen Aid Diomond) i zmiksować orzechy na gładkie masło
– trudno jest mi powiedzieć czy malaksery poradzą sobie z suchymi orzechami ale warto próbować (w malakserze robiłem masło migdałowe i trochę to trwało)
– jaka jest trwałość takiego masła to nie mam pojęcia bo i tak zniknie szybko :-)

 

10 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *