POPCORN Z SORGO
28 lutego 2015
Tego przepisu miało nie być na blogu bo stwierdziłem, że to taki banał, że wstyd zamieszczać coś takiego ale wiem, że sorgo jest dość mało popularne w Polsce choć coraz częściej można go spotkać w sklepach i dam kilka propozycji na jego wykorzystanie.
Ja swoje zakupiłem w jednym z hipermarketów z jedyne 4,80 zł za kilogram. Sorgo jest popularną „kaszą” w Afryce, jest kilka razy mniej kaloryczne od kukurydzy, smakuje wybornie i określane jest następcą komosy ryżowej.
Wysypanie suchych ziaren na lekko naoliwioną gorącą patelnie daje produkt, który znamy chociażby z kina tylko rozmiar jest trochę mniejszy od klasycznego popcornu. Brak w nim jest natomiast denerwujących ostrych łusek po pęknięciu więc nie pozostaje nic innego jak zakupić sorgo i robić przekąskę do sobotniego seansu
A jutro propozycja na inne zastosowanie tej roślinny
Ja swoje zakupiłem w jednym z hipermarketów z jedyne 4,80 zł za kilogram. Sorgo jest popularną „kaszą” w Afryce, jest kilka razy mniej kaloryczne od kukurydzy, smakuje wybornie i określane jest następcą komosy ryżowej.
Wysypanie suchych ziaren na lekko naoliwioną gorącą patelnie daje produkt, który znamy chociażby z kina tylko rozmiar jest trochę mniejszy od klasycznego popcornu. Brak w nim jest natomiast denerwujących ostrych łusek po pęknięciu więc nie pozostaje nic innego jak zakupić sorgo i robić przekąskę do sobotniego seansu
A jutro propozycja na inne zastosowanie tej roślinny
SKŁADNIKI:
– ziarna sorgo
– sól do smaku
– olej rzepakowy
– dodatki smakowe – np. granulowany czosnek
WYKONANIE:
– na patelnię wylać odrobinę oleju i rozsmarować go po całej powierzchni
– na patelnię wysypać sorgo w ilości bo pojedynczą warstwą przykrył dno patelni
– kładziemy pokrywkę i włączamy na największe ogrzewanie
– trzeba jakiś czas poczekać aż ziarenka zaczną pękać wtedy zmniejszyć trochę ogień i co jakiś czas mieszać zawartość patelni
– po spękaniu prawie wszystkich ziaren studzimy, dodajemy soli i inne dodatki do smaku i gotowe
niestety to jest problem w ziarnach. Raz zdarzyło mi się zakupić też takie, które nie popękało. Możliwe, że jest wstępnie jakoś przetworzone
Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem ale moje sorgo nie popekalo tylko sie przypalilo? Czy tak sie moze zdazyc? Moze cos zrobilam zle?
Oferuję ziarno sorgo białego z polskiej plantacji nie zawierające glutenu ( certyfikat). Bardzo dobre do jedzenia po ugotowaniu w połączeniu z warzywami i mięsem. Jako mąka stosowane do wypieku i zagęszczania potraw.
jgsus@op.pl
Te stoiska są rewelacyjne
Jest też w Poznaniu. Mają tam też komosę ryżową, bulgur, otręby gryczane i sporo innych ciekawych kasz i ziaren.
Auchan, na stoisku gdzie można kupić różności na wagę
Na popcorn z sorgo (to popCORN pieknie tu kontrastuje :)) szykuje sie juz od jakiegos czasu.. Zdradzisz co to za sieć hipermarketow? Proosze