POPCORN Z SORGO
weganon 28 lutego 2015

 

Tego przepisu miało nie być na blogu bo stwierdziłem, że to taki banał, że wstyd zamieszczać coś takiego ale wiem, że sorgo jest dość mało popularne w Polsce choć coraz częściej można go spotkać w sklepach i dam kilka propozycji na jego wykorzystanie.
Ja swoje zakupiłem w jednym z hipermarketów z jedyne 4,80 zł za kilogram. Sorgo jest popularną „kaszą” w Afryce, jest kilka razy mniej kaloryczne od kukurydzy, smakuje wybornie i określane jest następcą komosy ryżowej.
Wysypanie suchych ziaren na lekko naoliwioną gorącą patelnie daje produkt, który znamy chociażby z kina tylko rozmiar jest trochę mniejszy od klasycznego popcornu. Brak w nim jest natomiast denerwujących ostrych łusek po pęknięciu więc nie pozostaje nic innego jak zakupić sorgo i robić przekąskę do sobotniego seansu :-)
A jutro propozycja na inne zastosowanie tej roślinny

SKŁADNIKI:

– ziarna sorgo
– sól do smaku
– olej rzepakowy
– dodatki smakowe – np. granulowany czosnek 


WYKONANIE:

– na patelnię wylać odrobinę oleju i rozsmarować go po całej powierzchni
– na patelnię wysypać sorgo w ilości bo pojedynczą warstwą przykrył dno patelni
– kładziemy pokrywkę i włączamy na największe ogrzewanie
– trzeba jakiś czas poczekać aż ziarenka zaczną pękać wtedy zmniejszyć trochę ogień i co jakiś czas mieszać zawartość patelni
– po spękaniu prawie wszystkich ziaren studzimy, dodajemy soli i inne dodatki do smaku i gotowe

7 Komentarze

  1. niestety to jest problem w ziarnach. Raz zdarzyło mi się zakupić też takie, które nie popękało. Możliwe, że jest wstępnie jakoś przetworzone

  2. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem ale moje sorgo nie popekalo tylko sie przypalilo? Czy tak sie moze zdazyc? Moze cos zrobilam zle?

  3. Oferuję ziarno sorgo białego z polskiej plantacji nie zawierające glutenu ( certyfikat). Bardzo dobre do jedzenia po ugotowaniu w połączeniu z warzywami i mięsem. Jako mąka stosowane do wypieku i zagęszczania potraw.
    jgsus@op.pl

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *