PASZTET ZIELONY
weganon 4 maja 2015

Stwierdziłem, że robię już tak wieloskładnikowe pasztety, że nie sposób je nazwać. Przyjąłem więc nazwy pochodzące od kolorów.
Zielony. Nie jest to może taka soczysta zieleń ale czuć ją w smaku :-)
Brak jest dominującego składnika. Wszystkie są potrzebne. Dają smak i kolor ale też i konsystencję. Składnik ziarnisty: słonecznik i płatki owsiane. Kaszowy: kasza jaglana. Warzywny: cukinia, zielona soczewica, seler naciowy, szparagi. Ziołowy: bazylia, pokrzywa, szczaw, pietruszka, mięta.
Pasztet wyszedł bardzo aromatyczny, wilgotny ale nierozpadający się. Super smakuje na ciepło i na zimno. Z dodatkiem sosu czosnkowego.
Następny w kolejce czeka pasztet biały i czerwony :-)

SKŁADNIKI:


– szklanka zielonej soczewicy
– 20 zielonych szparagów
– 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
– 3 gałązki selera naciowego
– 2 szklanki drobno posiekanej pokrzywy
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 średnia cebula
– 10 listków bazylii
– 5 listków mięty
– 10 listków szczawiu
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka płatków owsianych górskich
– łyżka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 4 listki laurowe


WYKONANIE:


– soczewicę ugotować i wystudzić
– kaszę ugotować i wystudzić
– szparagi, seler i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć chwile na oleju a następnie podlać wodą i dusić ok. 5 minut. Odparować całkowicie wodę. Wystudzić.
– zmielić na drobno oddzielnie pestki słonecznika i płatki owsiane
– cukinie przekroić na pół, usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na suchej patelni (odparować maksymalnie wodę). Wystudzić
– do malaksera dodać pokrzywę, natkę, bazylię, miętę i szczaw i dokładnie zmiksować. Przenieść do miski
– zmiksować szparagi, cebulę i selera i dodać do miski
– zmiksować kaszę i dodać do miski
– formę keksówke wysmarować tłuszczem i wysypać zmielonymi płatkami 
– resztę płatków, słonecznik, tymianek, cukinię, oregano, sól, pieprz i gałkę dodać do miski
– wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić
– przełożyć masę do formy i wyrównać wierzch. Ułożyć listki laurowe i kawałeczki szparagów
– pasztet piec 50 minut w 190°C
– podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem


6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *