KULEBIAK Z MŁODĄ KAPUSTĄ
weganon 19 maja 2015

Kulebiak jest potrawą regionalną. Jest popularny na terenach Podlasia. Do naszego kraju przywędrował z rejonów Ukrainy. Klasyczny jest z ciasta drożdżowego ale można też spotkać ciasto kruche czy francuskie. Farsze też są przeróżne. Mięsne, ryżowe, jarzynowe. Jednak dominuje farsz z kapusty i grzybów.
Z racji pory roku idealnie nadaje się młoda kapusta. Jest słodka i w towarzystwie marchewki, kopru i pomidorów jest idealna do kulebiaka. często młodą kapustę przygotowuje się w ten sam standardowy sposób. Czas to zmienić :)
Ta potrawa często kojarzona jest ze Świętami Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Nie widzę jednak przeciwwskazań by pozwolić sobie na kawałek faszerowanego placka drożdżowego.
Potrawę można przygotować na dwa sposoby. Farsz można zrolować w cieście jak makowiec lub tak jak ja to wykonałem. Formę do keksów wyłożyłem ciastem drożdżowym, dodałem nadzienie i zakryłem nadmiarem ciasta.
Do farszu po ugotowaniu dodałem płatki jaglane, które związały masę.
Na wierzchu pojawiła się ozdoba, choć nie jest może jakaś powalająca ale zawsze to, wykorzystanie nadmiaru ciasta i zaklejenie szwu.
Kulebiak dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych
– 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– łyżeczka soli
– łyżka syropu  agawy
– do posmarowania ciasta (mleko+syrop)

Farsz:
– 1 młoda kapusta
– 3 młode marchewki
– pęczek koperku
– 2 listki laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 gałązki tymianku
– 2 gałązki oregano
– 3 ziarna jałowca
– szklanka płatków jaglanych
– szklanka sosu pomidorowego


WYKONANIE:

Ciasto:
– do miski dodać mąkę, drożdże suche, sól, syrop. Dokładnie wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży należy je rozpuścić w mleku, syropie i 2 łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut i dodać do mąki)
– do suchych składników dodać mleko i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto
– miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na godzinę

Farsz:
– kapustę pokroić na kawałki, dodać marchewkę w plasterkach, koper, oregano, tymianek, listki, ziarna. Dodać trochę wody i gotować do miękkości
– pod koniec dodać sos pomidorowy i gotować 2-3 minuty
– odparować maksymalną ilość płynu
– dodać płatki jaglane oraz sól i pieprz do smaku
– wyjąć listki laurowe
– formę wysmarować olejem
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podsypując blat mąką należy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta
– wyłożyć ciastem formę tak, by ciasto zwisało na zewnątrz formy
– wkładamy nadzienie i zaklejamy nadmiarem ciasta
– można też zrobić ozdoby i przykleić na wierzch
– wierch ciasta posmarować mieszanką mleka z syropem (5 łyżek mleka + łyżka syropu)
– ciasto piec 40 minut w 200 stopniach

 

6 Komentarze

  1. ozdoba mi się bardzo podoba, generalnie świetny przepis :) jak tylko kupię mąkę orkiszową i kapustę wypróbuję Twój pomysł :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *