KARKONOSKI BIGOS BURACZANY
weganon 2 sierpnia 2023

IMG_E0642

Kuchnia Dolnego Śląska to prawdziwy tygiel kulinarny wielu nacji. Jest to kuchnia Śląska, przesiedleńców z Kresów Wschodnich, byłej Jugosławii, Niemiec, Czech, kuchnia łemkowska, żydowska, Ormian kuckich i wielu innych. Każda z tych grup, wniosła swoje produkty i potrawy do dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska. Zazwyczaj kuchnia tych terenów kojarzy nam się z roladą, kluskami śląskimi, modrą kapustą, śląskim niebem. Jest zdecydowanie bardziej różnorodna, choć mniej znana niż z Górnego czy Opolskiego Śląska. Dlatego postanowiłem przybliżyć Wam potrawy tego regionu. Część z nich już znacie z książki „Roślinna kuchnia regionalna”, gdzie są przepisy na pitę z Lipian, begle, kudowskie ciasto z cynamonową kruszonką, legnickie bomby, ciasto tkaczy z Chełmna czy pierogi z suszonymi śliwkami. Mój ostatni pobyt na spotkaniu autorskim w Bolesławcu, zmobilizował mnie do zgłębienia kuchni tego województwa. Udało mi się przeprowadzić wiele wspaniałych rozmów o kulinariach. Zaczynam zatem smaczną wędrówkę po Dolnym Śląsku. Dziś wędrujemy w Karkonosze, gdzie robiono wyjątkowy bigos. Wrocławski bigos z czerwonej kapusty zna wiele osób i prezentowałem go na blogu. Jaki jest ten karkonoski? Kapustę biała gotuje się z tartymi burakami, marchwią, selerem, pomidorami, pietruszką, przyprawami i na koniec zabiela śmietaną. Tak przedstawia się wersja postna. Inna zawiera dodatek kiełbasy. Bigos przygotowywano jeszcze przed II wojna i był z grupy dań, określanych ajntopfem, czyli potraw jednogarnkowych. Bigos przygotowywano z okazji prac polowych. Dawał sytość i można było do jego przygotowania użyć resztek produktów. Teraz jest idealny czas, bo młoda kapusta i buraki sprawiają, że bigos gotuje się bardzo szybko. Jest aromatyczny. Dodałem do niego wędzonej papryki, ale możecie również dodać wegańskich kiełbasek dla wzbogacenia smaku. Z kolejnym przepisem Dolnego Śląska wyruszymy na Kresy Wschodnie, gdzie mieszkali przed II wojną bohaterowie pewnej kultowej komedii.

DSC_0023

SKŁADNIKI:

– 700 g buraków
– około 1 kg białej kapusty
– ½ główki selera (około 300 g)
– korzeń pietruszki (około 150 g)
– 2 marchewki (około 150 g)
– 2 cebule (około 300 g)
– 250 ml pomidorowej pasaty
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 250 ml wody
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 3 łyżki roślinnej śmietanki (np. 15 lub 18% PLANTON)

WYKONANIE:

– kapustę pokroić w paski. Buraki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę w piórka. Dodać wszystko do garnka wraz z przyprawami. Wlać wodę. Przykryć i gotować 30 minut na małym ogniu
– dodać pasatę pomidorową, natkę pietruszki i opcjonalnie wędzoną paprykę i gotować jeszcze 10 minut, często mieszając
– doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać śmietanę i wymieszać

IMG_0639

DSC_0006

DSC_0012

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *