Klasyka wielkanocnych wypieków regionalnych to: babka, mazurek, ciasta drożdżowe i sernik. Oczywiście pojawiają się również inne ciasta, ale już bardziej współczesne. W kuchni Śląska Cieszyńskiego, przygotowuje się wypiek bardzo oryginalny. Z racji dodatku suszonych owoców, bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Jednak przygotowywany jest właśnie na wielkanocny stół. Przedstawiam Wam wyjątkowy w smaku cieszyński chlebiczek owocowy wielkanocny.
Pierwszy przepis na chlebiczek, pojawia się w 1937 roku w publikacji Walburgii Fójcikowej „Nasza kuchnia”. Fójcikowa była kierowniczką w Polskiej Prywatnej Szkole Zawodowej Żeńskiej Macierzy Szkolnej w Orłowej i miała ogromny wkład w promowaniu i opisywaniu kuchni Śląska Cieszyńskiego. Chlebiczek do dziś jest wypiekany na Wielkanoc w Ustroniu i okolicach. Bez wątpienia jest wypiekiem, który pozostał na tych ziemiach, po habsburskim panowaniu. Możemy odnaleźć w nim arcyksiążęcy smak rodem z Austrii. Czym jest wypiek? To aromatyczny farsz, który składa się z suszonych śliwek, gruszek, skórki pomarańczowej, cytrynowej, daktyli i orzechów włoskich, który otoczony jest cienką warstwą ciasta drożdżowego. Wypiek smakuje wybornie w towarzystwie cieszyńskiej herbaty z zielin z sokiem malinowym.
SKŁADNIKI:
Farsz:
– ½ kg suszonych śliwek bez pestek
– 100 g suszonych gruszek
– sok i skórka z 1 pomarańczy
– skórka z 1 cytryny
– 100 g daktyli
– 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
– 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 100 ml rumu
Ciasto:
– 250 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 25 g świeżych drożdży
– ½ szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane) + do posmarowania chlebiczka
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Farsz:
– śliwki i gruszki zalać niewielka ilością wody i gotować do miękkości. Dokładnie odcedzić z nadmiaru wody (płyn zachować i zrobić np. pyszny kompot). Wystudzić i posiekać na małą kostkę lub paseczki
– daktyle drobno pokroić, wymieszać z orzechami, śliwkami, gruszkami, skórką z cytryny i pomarańczy, skórką kandyzowaną oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz rumem. Odstawić na 2-3 godziny. Mieszać od czasu do czasu. Odlać ewentualny nadmiar płynu
Ciasto:
– w misce wymieszać drożdże z 1 łyżką mąki, cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut
– dodać do zaczynu resztę mąki i olej. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, które nie klei się do dłoni. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę
Chlebiczek:
– ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Ułożyć farsz i otulić ciastem (jak na zdjęciu). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem
– piec w 170°C. Grzanie góra/dół, półka poniżej środka, aż wierzch stanie się rumiany. Wystudzić. Odstawić na kilka godzin i kroić w grube plastry
Można dodać tyle samo suszonych jabłek
Nigdy nie spotkałam się z suszonymi gruszkami, czy można je czymś zastąpić albo ewentualnie pominąć?