WARMIŃSKA SAŁATKA Z FASOLI I OGÓRKA
weganon 28 maja 2022

DSC_0005

Sałatki rzadko pojawiają się, jako regionalna propozycja. Jednak Warmia, a dokładnie miejscowość Gietrzwałd, ma w swojej kuchni, taką propozycje. Ziemie dawnych Prus obfitowały w uprawę przeróżnych warzyw. Obowiązkiem nałożonym przez władców tych ziem, było posiadanie przydomowych ogródków, w których uprawiano warzywa i owoce. Miały stanowić główną część dziennego pokarmu. To mięso i ryby miały być dodatkiem. W biednych zagrodach było to regułą. Spożywano plony z pól, łąk i lasów. Warzywa i zioła konserwowano poprzez kiszenie, ale również suszenie i solenie. W sezonie zjadano świeże i jak najmniej przetworzone produkty. Sałatka gietrzwałdzka, była podawana w domostwach, ale również w karczmach już na początku XVIII wieku. Przechodziła pewne modyfikacje smakowe. Zamiast obecnie podawanej drobnej fasoli, był bób lub groch. Ogórków używano gruntowych, a dziś popularnych „węży”. Niezmienny pozostał sos. Przygotowany z czosnku, soli, pieprzu i dużej ilości koperku. Sałatkę podaje się schłodzoną. Jest bardzo orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna.

DSC_0015

SKŁADNIKI:

– około ½ kg ogórków gruntowych lub typu „węże”
– 200 g drobnej białej fasolki
– 3 duże ząbki czosnku
– spory pęczek koperku
– sól i pieprz

WYKONANIE:

– fasolę namoczyć w 1 litrze zimnej wody z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej, przez 10 godzin. Dokładnie przepłukać zimną woda. Włożyć do garnka, wlać świeżą wodę i gotować na miękkości na małym ogniu. Odcedzić i wystudzić
– ogórki obrać, przeciąć wzdłuż i wyjąć łyżeczką nasiona. Pokroić w drobną kostkę, dodać 1 łyżeczkę zoli i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Zlać płyn do miseczki
– do płynu z ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pieprz i drobno pokrojony koperek. Wymieszać
– połączyć i dokładnie wymieszać fasole, ogórki i sos. Doprawić do smaku solą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki
– podawać, jako samodzielne danie lub do grillowanych warzyw

DSC_0023

DSC_0004

DSC_0010

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *