Przepis na fasole po kaszubsku, bił rekordy na blogu. Dostałem od Was mnóstwo wiadomości, że potrawa bardzo Wam smakowała. Nie dziwie się, bo bije na głowę popularną po bretońsku. Kaszubskich potraw jest bardzo dużo. To kuchnia pełna aromatów i wyjątkowych dań. Najbardziej znane w całym kraju są, śledzie po kaszubsku. O wyjątkowości tej potrawy, decyduje aromatyczna marynata, a raczej sos. Korzenny, słodkawy, pełen umami i pomidorowy. W takim sosie marynowane mogą być boczniaki, bakłażany, plastry cukinii i inne warzywa czy grzyby. Przyszedł czas na młodą kapustę, która zazwyczaj jest tylko w towarzystwie koperku. Jeśli smakowała Wam fasola, to kapusta podbije również Wasze podniebienia
SKŁADNIKI:
– 1 mała główka lub ½ dużej młodej kapusty (około ½ kg)
– 1 duża młoda marchewka
– 1 duża cebula
– 5 sporych pieczarek
– 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
– 2 szklanki wody
– 15 suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego lub tamari
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren jałowca
– 1 łyżka majeranku
– 2 liście laurowe
– 5 goździków
– spora szczypta cynamonu
WYKONANIE:
– cebule pokroić w piórka. Śliwki w drobna kostkę. Koncentrat rozpuścić w wodzie
– na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, śliwki, gorczycę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula lekko się zrumieni
– wyjąć liście, ziele, jałowiec i goździki
– dodać koncentrat z wodą, majeranek, obie papryki, cynamon i sos sojowy
– podgrzewać na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos stanie się gęstszy. Sos przelać do miski. Patelni nie myć
– kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, a pieczarki w drobną kostkę
– rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, włożyć kapustę, grzyby, marchew i sporą szczyptę soli
– smażyć na średnim ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie i odparuje niemal cały płyn (około 15 minut)
– na patelnie wlać sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować
Najlepsza jest następnego dnia
Sztos, a pewnie jak postoi do jutra będzie jeszcze lepsze.
Cieszę się, że smakuje
Pychotka! Mimo tego, że nie miałam marchewki i gorczycy, a zamiast koncentratu dodałam świeże pomidory – wyszło genialnie! Na pewno powtórzę ten przepis
Poproszę o przpeis na bakłążany po kaszubsku
Cynamon z pomidorami to idealna para
Propsy za cynamon, ja go dodaję do wege fasolki niby-po-bretońsku-ale-z-curry, bardzo niedoceniany składnik obiadowy!
Pyszna! Faktycznie ocet czy sok z cytryny to dobry dodatek. Bardzo fajny przepis i wbrew pozorom szybki w wykonaniu
Rzeczywiście ocet będzie dobrym dodatkiem
Matko z córką, jakie to dobre! Od siebie polecam dodać łyżkę octu, podkreśla fajnie smaki. No i oczywiście robić od raz z dwóch porcji, bo jedna to na rozgrzewkę. Pycha!
oj bedzie robiona, nawet kapuste mam, reszte tez. Bedzie bal.