Od dziś, co miesiąc będę dla Was recenzentem Magazynu VEGE. Jedynego na rynku, który poświęcony jest w całości weganizmowi. Weganizmowi w swej całej okazałości. Znajdziecie w min kuchnię rośliną z przepisami. Porady zdrowotne, które pomogą Wam żyć bez strachu o wszelkie niedobory. Przegląd porad i kosmetyków, które są wolne od składników pochodzenia zwierzęcego i nietestowane na naszych przyjaciołach. Przeczytacie wywiady z ciekawymi ludźmi, dla których weganizm czy wegetarianizm to całe życie. Zgłębicie wiedze o naszych kochanych zwierzakach. Dowiecie się o nowościach książkowych i wielu innych ciekawych doniesieniach ze Świata nauki, literatury, kuchni, podróży, przestrzeni mediów
Przed Wami 3 numer magazynu VEGE Viva. Dobre Strony Życia. Pełen ciekawych informacji, smakowitych zdjęć, interesujących wywiadów. Czas start
Na początek świetny artykuł o naszych preferencjach doboru przyjaciół. Czy prawdą jest, że mężczyźni wolą psy rasowe a panie koty? Czy to od naszej płci zależy, jak spędzamy czas z naszymi podopiecznymi? Dowiecie się z artykułu. W moim przypadku jest trochę inaczej, ale ja jestem i tak dziwny 😉
DOBRA KUCHNIA
Czyli coś z mojego podwórka. Wielokrotnie pytano mnie czy inspiruje się innymi blogerami. Czy korzystam z książek kulinarnych. Nie oszukujmy się. Każdy to robi w mniejszym lub większym stopniu. Lubię podglądać, co poczyniają moi znajomi po fachu. Uwielbiam oglądać zdjęci potraw. W przestrzeni kulinarnej są tacy, gdzie wystarczy spojrzeć na zdjęcie i wiadomo, kto je robił.
W numerze kipi od wiosny i potraw wielkanocnych. Przygodę rozpoczynamy od smażonych smakołyków. Tak wiem. Smażone to zło. Czyżby? Jeśli robimy to od czasu do czasu i z niewielką ilością tłuszczy, to, czemu nie. Inaczej nie da się zrobić naleśników czy placków a nawet kotletów. Mariola Streim wyjaśnia, jak zrobić by było zdrowo.
Zielenina, czyli Magda Cielenga – Wiaterek, wprowadza nas w kuchnię wielkanocną. Pasztety, zupy i znane kulki jajeczne, bez których nie ma udanej Wielkanocy
Atelier Smaku zafunduje nam wyborne placki i rozpiszę się o wspaniałym pieprzu ziołowym. Używam go i uwielbiam.
Niezawodna Edyta Stępczyńska, czyli Zakręcony Wege Obiad, proponuje nam kolorowe sałatki w różnych konfiguracjach. Brokuł, fenkuł, seler naciowy, kapusta czy kalafior. Idealnie nadają się na sałatki na przednówku.
Marcin Piniak opowie o kuchni pięciu przemian. Potrawy na dobrą energię
Kuchnię azjatycką odkryją dla Nas, dwie wspaniałe dziewczyny z 2 Vege Lovers. Komosa ryżowa i kapusta w nowej odsłonie.
Cenne informację o strączkach i jaki banan jest najlepszy. Zielony, z plamkami, na słodko czy wytrawnie.
ZDROWIE
Małgosia Sobczyk rozwieje Wasze wątpliwości o diecie nisko węglowodanowej a Iwona Kibil opowie o racjonalnej diecie roślinnej dla kobiet w ciąży. Czyli obali mity, jakoby nie było możliwe być weganką w ciąży. Dowiemy się również o wapniu w diecie roślinnej.
Panie będą miały również cenne informacje o PCOS. Zespół policystyczych jajników to problem wielu młodych pań. Nie wszystkie przypadki to jednak PCOS. Jak prawidłowo zdiagnozować i co zrobić dalej? Dowiecie się z artykułu.
COŚ DLA URODY
Imbir to nie tylko przyprawa czy składnik popularnej ostatnio wody imbirowej. To świetny dodatek do domowych kosmetyków. Peeling czy maseczka z dodatkiem korzenia, może zdziałać cuda.
Niezawodna Kasia Konopa pokaże jak być piękną. Mam wiele sympatii do Kasi za propagowanie kosmetyków wolnych od składników pochodzenia zwierzęcego. Pokazuje, że takie kosmetyki są dobrej, jakości, nie drogie i dostępne dla każdego. W tym numerze również opisuje, jak wygląda masowa produkcja pereł. Coś koszmarnego.
WYWIADY
Ani Wyszkoni nie trzeba przedstawiać. Opowiada nam o wegetarianizmie, przebytej ciężkiej chorobie, dokonaniach muzycznych i miłości do adoptowanych piesków.
Kolejny bohater to Tobias Leenaert. Słynny współzałożyciel organizacji ProVeg, która dotarła również do naszego kraju.
NASI PRZYJACIELE
Przeczytacie ciekawe i rzetelne informacje na temat sterylizacji kotków. Kiedy, jak i dlaczego warto podjąć takie działania.
INNE CIEKAWE TEMATY
Jak przeżyć pokarmowo w czasie maratonów na festiwalach filmowych. Co może jeść weganin i jak się przygotować.
Świetny artykuł o tym, jak weryfikować wszelkie informacje. W internecie czy innych mediach. Czy wierzyć we wszystko, co przeczytamy. Jak stać się dobrym krytykiem. Jak nie dać się fałszywym newsom.
Karolina Czechowska opowie, jak się ma weganizm i jaka będzie jego przyszłość. Czy firmy z branży gastronomicznej i spożywczej nadążają za trendem.
Na koniec przeczytacie o magii tańca i jak potrafi pobudzać zmysłowość. Dowiecie się jak rosnąca ilość odpadów na Galapagos, zagraża największej populacji albatrosów.
Zapraszam Was do ciekawej lektury nowego VEGE. Jak w każdym numerze jest smacznie, ciekawie, pięknie i inspirująco
Nie ma za co
Dziękujemy za miłe słowa
Vege czytam od kilku lat. Numer marcowy jak zwykle trzyma poziom, jest jednak coś, co mnie ogromnie zdziwiło. Wybór gwiazdy na okładkę. Ania Wyszkoni nie je , zgodnie z tym, co sama opowiada w rozmowie,mięsa ze względu na smak a psy kupiła w hodowli, a nie przygarnęła.