W okresie zimowym, wykorzystuje zapasy musu dyniowego. Jesienią przerabiam ogromne ilości dyni. Piekę, miksuję i mrożę. Następnie wyjmuje porcję woreczków ze złotym musem i przerabiam.
W książce jest przepis na moje ulubione scones z borówkami i truskawkami. Od dziś muszą ustąpić miejsca tym. Dynia, cynamon, kardamon i orzechy. Idealne towarzystwo. Często pada pytanie, czy scones to słodkie bułki na śniadanie czy podwieczorek? Zdecydowanie tak. Uwielbiam je z dżemem truskawkowym, margaryną. Na ciepło i na zimno. Równie dobrze smakują z konfiturą różaną i kleksem śmietany sojowej.
SKŁADNIKI:
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– ½ szklanka nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 szklanki musu dyniowego
– ½ szklanki mleka sojowego
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
WYKONANIE:
– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać mus dyniowy i masło. Dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cukrem, cynamonem, kardamonem i drobno posiekanymi orzechami
– dodać ciekłe składniki do suchych i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto (powinno być lekko klejące)
– dłonie oprószyć mąką i nadać ciastu kształt koła. Spłaszczyć na grubość około 1 cm
– piec 25 minut w 175°C
– wystudzić i pokroić na 8 równych części
– można polać lukrem cytrynowym lub pomarańczowym i posypać orzechami
Bardzo smaczne pieczowo-ciasto Idealnie smakuje z dżemem lub jogurtem.
Sojowe i owsiane są najbliższe krowiemu smakiem, ale ryżowe tez da radę
Czy mleko – napój ryżowy tez się sprawdzi? Wygląda pysznie
Bardzo dobre ciasto :). U mnie dziś było na śniadanie. Ja zrobiłam z połową mąki pełnoziarnistej. Następnym raze spróbuję tylko z pełnoziarnistą.
Można zamienić na bataty
Jestem w trakcie… Mąkę orkiszowa zmieniłam za migdalowo-gryczana. Zobaczymy czy coś z tego będzie
A u mnie mus z zapasów się skończył już :'( a dyni w okolicy brak… a tak nęcisz tymi pysznościami, że niewiem jak sobie z tym poradzić…no jak? ..chyba że mogę zamówić i mi wyślesz do małopolskiej wioski??:) Tak, to jest sposób:)
dziękuje
tu nie ma formy. Zwykła blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia. Na nią wykłada się ciasto i formuje koło na grubość ok. 1cm
Muszę jutro zrobić. Też mroże pure z dyni :). A jakiej wielkości forma?
Że apetyczne to mało powiedziane( czy napisane) .Wyglądają mega pysznie, mega