Po wytworzeniu łososiowej marchewki, przyszedł czas na kremowy serek. Nie będzie to oklepany z nerkowców. Wolałem coś bardziej oryginalnego, prostego i taniego. Co można zrobić w chwile, bez moczenia godzinami orzechów.
Klasycznie do wędzonego łososia podaje się bajgle i kremowy serek kozi. Na tym blogu oczywiście takiego zestawu nie uświadczycie. Serek musi być wegański a do tego najlepiej w zdrowej wersji. Tłusty, pełen białka, żelaza i innych dobroczynnych składników. Idealnie do tego nadaje się tofu, awokado i chlorella. By masa nie była mdła, trzeba dodać coś kwaskowego i czosnkowego. Można użyć soku z cytryny, ale, po co jak jest sok z kiszonych ogórków. Kwaśny, słony i zarazem czosnkowy. Kremowy i pięknie zielony. Idealnie uzupełnia smakiem wędzoną i rybną marchewkę.
SKŁADNIKI:
– 1 kostka ok. 180 g naturalnego tofu
– 1 spore i dojrzałe awokado
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 10 łyżek soku z kiszonych ogórków
– pieprz i sól do smaku (opcjonalnie)
WYKONANIE:
– pokruszone tofu, obrane awokado i pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na gładko za pomocą np. blenderem
– w zależności jak słony i kwaśny jest sok ogórkowy, można jeszcze doprawić pastę solą
– przechowywać w lodówce do 3 dni
– idealny, jako smarowidło do pieczywa, krakersów czy maczanka do warzyw
Co za połączenie! Dziękuję! Jest pycha
Ha! Szukałam czegoś na farsz do pełnoziarnistych naleśników. Pomyślałam o tofu i awokado. Dziękuję za ten przepis, robię dzisiaj!
Po ostatnich testach mam ochotę na coś „domowego” i to chyba będzie TO!
http://vegetest.pl/
Tak
Czy można pominąć chlorellę ?