Przepis dedykuje tym, którzy są na bakier z umiejętnościami do słodkości, nie mają za dużo czasu, lubią słodkości bez cukru i glutenu. Serio. Ten przepis jest tak banalny, że spokojnie dzieci mogłyby go wykonać. Idealne gdy zaskoczą nas goście.
Wystarczy blender, gałkownica do lodów lub zwykła łyżka i piekarnik. Kilka ruchów sprzętem i ciacha gotowe. Bez zbędnych ceregieli. Z dużą ilością białka z ciecierzycy, tłuszczu z masła orzechowego. Słodyczy od daktyli i rodzynek. Aromatu od cynamonu. Niewiele składników i szybko
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka daktyli
– 1 puszka ciecierzycy (odcedzić i przemyć zimną wodą)
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– skórka i sok z 1 cytryny (użyłem 2 łyżek soku z pigwowca)
WYKONANIE:
– daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez godzinę. Odcedzić, nie odciskać nadmiaru wody
– dodać skórkę i sok z cytryny, mleko, ciecierzycę i masło. Dokładnie zmiksować
– dodać sodę, cynamon, wiórki i rodzynki. Dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą gałkownicy do lodów lub zwykłej łyżki, nabierać masę. Lekko spłaszczać
– piec 15 minut w 175°C. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać słodkim pudrem
Zdecydowanie tak
Czy masło orzechowe można zastąpić migdałowym?
cukrem
A czym zastąpić daktyle?