Dawno nie było burgerów, a że mamy sezon grillowy to czas na pieczyste. Najpierw pieczone a później wrzucane na ruszt. Wtedy mamy pewność, że się nam nie rozpadną. Mają być proste i z sezonowych składników.
Kasza jaglana, soczewica, botwinka i przyprawy. Dla utrzymania formy i spoistości jest słonecznik. Najlepsze z sosem czosnkowym lub BBQ. Do tego ziemniaczana sałatka lub sezonowy coleslaw. Z bułą lub bez. Tak jak lubimy najbardziej
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki zielonej soczewicy
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 spory pęczek botwinki
– 1 łyżeczka łagodnego curry
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i zmielić
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Wsypać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wystudzić
– słonecznik zmielić prawie na mąkę
– botwinkę drobno posiekać wraz z łodyżkami
– Wszystkie składniki włożyć do miski, dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
– z masy formować burgery. Układać na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 190°C. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 1-2 minuty (są miękkie). Po tym czasie twardnieją
– podawać tak jak się lubi
zdecydowanie tak
Super pomysł Czy takie burgery można mrozić?