Zrobiło się ciepło, więc nadszedł czas na lody i sorbety. Owocowe, z dodatkiem warzyw, orzechów. Na bazie mlek roślinnych czy mrożonych bananów. W różnych kolorach i smakach. Z posypkami i polewami. Każdy ma swoje ulubione smaki i składy.
Połączenie cytryny i mięty uwielbiam nieograniczenie. Gdy dodamy do tego zielony kolor i czekoladę to radość murowana. Awokado nadaje również gładkości i tłustości. Lody są idealne w smaku. Wyczuwalny każdy smak składnika.
Jak jest mięta i cytryna to musi być czekolada. W tym przypadku sos jest banalnie prosty. Olej kokosowy wymieszany z surowym kakao. Taka forma jest samym zdrowiem. Żelazo z chlorelli, dobroczynne kwasy tłuszczowe z awokado. Witamina C z cytryny, silne przeciwutleniacze z kakao i olejki eteryczne z mięty dla naszego żołądka. Tyle zdrowia w deserze
SKŁADNIKI:
– 3 spore dojrzałe banany
– 1 duże dojrzałe awokado
– skórka i sok z 1 dużej cytryny
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– 3-4 łyżki syropu z agawy + 1 łyżka do sosu
– 15 sporych listków mięty
– 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
– 1 łyżeczka surowego kakao w proszku
WYKONANIE:
– banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, włożyć do zamrażarki i pozostawić aż całkowicie zamarzną
– do malaksera włożyć listki mięty, sok i skórkę z cytryny, chlorellę, syrop i obrane awokado. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać zamrożone banany i ponownie zmiksować na gładko
– konsystencja lodów jest idealna. Jeśli mają być bardziej zwarte to przenieść je do pojemnika. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki
– olej wymieszać z syropem i kakao
– nałożyć lody do pucharków i polać sosem
smacznego
Wczoraj zrobiłam. Przepyszne! Wskoczyły na listę- ulubione. <3
nieziemsko zjawiskowe , mniam