PIECZONA PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z CZARNĄ SOCZEWICĄ
weganon 18 marca 2017

DSC_0015

Gdy sięgam wspomnień to soczewica była pierwszym strączkiem, jaki wykorzystałem w swojej kuchni. Później przyszedł czas na fasole, grochy, ciecierzycę i soje. To jednak soczewica króluje niepodzielnie w moim domu. Lubię ją za to, że szybko się gotuje i nie wymaga moczenia.

Na rynku mamy już kilka rodzajów tego ziarna. Najpopularniejsza zielona i czerwona. Rzadziej spotykana brązowa, żółta czy czarna. Na szczęście i te pojawiają się już w wielu sklepach i bazarach. Pamiętam pierwsze doświadczenia
z czarną. Gdy zobaczyłem wodę po gotowaniu to nie wierzyłem własnym oczom. Brunatny i czarny roztwór.
A soczewica z czarnej stała się mniej czarna. Najważniejszy jest jednak smak.

W paście postanowiłem połączyć 2 rodzaje strączków. Białą fasole i czarną soczewicę. Ta pierwsza jest dokładnie zmiksowana. Druga w całych ziarnach. Po rozsmarowaniu tworzy fajny wzorek. Częściej będę musiał robić pieczone pasty. Pasztety już mi się znudziły :)

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 5 szklanek ugotowanej fasoli Jaś (dla mnie idealna do past)
– 1 szklanka suchej czarnej soczewicy
– 2 średnie cebule
– 2 starte ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren jałowca
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka słodkiego żółtego curry
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

WYKONANIE:

– cebulę pokroić w piórka i udusić do miękkości na oleju z dodatkiem ziela, jałowca i liści laurowych. Następnie wyjąć zioła
– soczewicę ugotować do miękkości, ale tak by się nie rozpadała. Przepłukać dokładnie zimną wodą
– fasole dokładnie zmiksować z cebulą. Dodać wszystkie przyprawy prócz soli, pieprzu i gałki oraz soczewicę. Dokładnie wymieszać (najlepsza do tego jest silikonowa łopatka)
– doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Ponownie wymieszać. Pasta w tej formie już jest dobra, ale pieczenie wydobywa z niej aromat
– formę o wymiarach 20 na 20 cm lub inną wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 45 minut w 180°C. Wystudzić. Można pozostawić w formie lub przenieść do miski

DSC_0017

DSC_0014

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *