Jedno z najczęściej padających pytań dotyczących roślinnych potraw jest, „czym zastąpić jajka”? Na rynku są dostępne gotowe mieszanki, ale bez problemu możemy sami je wykonać w domu.
Jajka są niezbędne w wielu daniach. Ciasta, placki, naleśniki i innych potrawach. Nadają smaku, puszystości oraz łączą składniki potrawy. Smak można uzyskać dzięki czarnej soli kala namak. Co z pozostałymi właściwościami? I tu są dobre rozwiązania.
Poniższa tabela przedstawia idealne rozwiązania problemu zastosowania roślinnych zamienników dla kurzego jaja.
SKŁADNIK ZASTĘPUJĄCY |
ODPOWIEDNIK 1 JAJKA |
W CZYM STOSOWAĆ |
Siemię lniane |
1 łyżka zmielonych ziaren + 3 łyżki gorącej wody (wymieszać i odstawić na 15 minut) |
Ciasta ucierane, babeczki, naleśniki, pasty, ciastka |
Mus dyniowy |
½ szklanki upieczonej i zmiksowanej na gładko dyni (najlepiej hokkaido) |
Nadaje żółtego koloru. Idealnie wiąże składniki. Ciasta ucierane, drożdżowe, naleśniki, babeczki, ciasta typu brownie, ciastka |
Banan |
Najlepiej bardzo dojrzały 1 mały banan w formie puree |
Ciastka miękkie, ciasta, baby drożdżowe, naleśniki, placki |
Awokado |
1 średnie, bardzo dojrzałe w formie puree |
Ciasta i ciastka z dodatkiem czekolady (maskuje specyficzny smak) |
Tofu naturalne |
100 g zmiksowane na gładko |
Ciasta, ciastka. Koniecznie z dodatkiem soku z cytryny dla zmiany smaku. W plackach, omletach |
Musy owocowe |
1/3 szklanki |
Ciasta, ciastka, babeczki. Nadają słodyczy |
Mąka ziemniaczana |
2 łyżki mąki + 3 łyżki wody |
Ciasta piaskowe i biszkopty, placki |
Soda + ocet |
½ łyżeczki sody + 1 łyżka octu |
Ciasta biszkoptowe, placki, babeczki. Nadają puszystości |
Masło orzechowe |
3 łyżki |
Ciasta czekoladowe, ucierane, ciężkie w strukturze |
Czarna sól (kala namak) |
Do smaku |
Do past, tofucznicy, barszczu, żurku. Ma charakterystyczny jajeczny smak |
Zazwyczaj dodaje mieszaninę mleka roślinnego z cukrem trzcinowym i to wystarcza
Witam,
bardzo przydatny wpis! Ja sama nie jestem weganką, ale mój chłopak jest. I przyznam, że dzięki niemu otworzyłam szerzej oczy i pomału, pomalutku coraz częściej decyduję się na wegańskie dania. Mleko jest bardzo łatwe do zastąpienia, ale jajka zawsze były moim problemem. Czy mógłbyś mi doradzić czego użyć jeśli by się chciało użyć czegoś zamiast jajka przy pieczeniu. Chodzi mi o to, że często w przepisach jest by posmarować wierzch (np. pieczywa) roztrzepanym jajkiem. Świetny blog! Pozdrawiam
Dziękuję Ci bardzo, będę próbować
Jeśli chodzi o przepis to proponuję zamiast jajka dodać 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek gorącej wody lub 1/2 szklanki musu jabłkowego. Co do ciastek to proponuję użyć oleju kokosowego, ale mąkę pszenną lub orkiszową wymieszać z ziemniaczaną. 1 szklanka pszennej + 1 łyżka ziemniaczanej. Powinno pomóc
Jestem początkująca weganizujaca osobą i nie mam jeszcze obycia w zamianie składników. Czy mógłbyś mi pomóc i doradzić jak w tym przepisie http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html zamienić jajka – czym i w jakiej ilości. Są też takie ciastka wyciskanie z maszynki do mięsa, trzeba tylko włożyć odpowiednią nakładkę, to kruche ciastka z masłem, jajkiem i trochę śmietany – może miałbyś pomysł jak je zweganizowac? Próbowałam z olejem kokosowym, ale są bardzo kruche, rozpadają się przy nadawania kształtów i po upieczeniu tez. Nie chce używać margaryny ze względu na olej palmowy
Stosowałem do czasu, kiedy poczytałem sobie o niej a później dokładnie zbadałem. Nie jest to cud natury i złe na mnie działa
Nie wiedziałam ,że aquafaba jest taka niezdrowa , wszyscy ją polecają, zresztą na tym blogu też też jest kilka przepisów z jej wykorzystaniem.Nigdy za nią nie przepadałam , więc z radością odstawię.
Bardzo przydatny wpis Świetna robota!
takie same dania, które można zrobić z aquafaby, też wychodzą z lnianego glutka. A to akurat samo zdrowie
rozumiem! dzięki za info 😉
w takim razie, nawet nie będę próbować, bo mój układ pokarmowy zdecydowanie wymaga specjalnej troski XD
zawiera spore ilości lektyn, saponin i glukanów. Powodują niszczenie kosmków jelitowych bardziej niż np. gluten. Stąd wiele osób po zjedzeniu czegokolwiek z aquafaby, ma dolegliwości z ukł. pokarmowego. Mi ona nie służy
*miało być – bardzo często stosowana , ups! hehe 😉
ja jeszcze z nią nie eksperymentowałam. a co nie tak z jej składem?
kiedy postanowiłem ją osobiście zbadać tzn jej skład to nigdy jej do ust nie wezmę. Zdrowie jest mi milsze niż bezy itp
proszę
Bardzo przydatne informacje, dziękuję!
myślę, że teraz aquafaba jest też bardzo stosowana, zdecydowanie zyskała swoje uwielbienie wśród wegan i nie tylko