TARTA Z CZERWONĄ GALARETKĄ OWOCOWĄ
weganon 10 listopada 2016

dsc_0119

Uwielbiałem, uwielbiam i będę uwielbiał owocowe galaretki. Kiedyś były te z torebek na żelatynie. Później pojawiły się na bazie karagenu, czyli w 100% wegańskie. Niestety okazało się, że karagen nie jest zbytnio zdrowy dla organizmu i wycofano. Na całe szczęście pojawił się agar :)

Zrobienie domowej galaretki jest tak proste, że nawet dziecko je zrobi. Gdy połączymy ją z czekoladą to kulinarna ekstaza gotowa. Gdy przygotujemy to wszystko w formie tarty to niebo mamy na ziemi :)

Z czekoladą idealnie łączą się kwaskowe owoce. Teraz mamy czas na żurawinę. Grzechem byłoby jej nie wykorzystać. Również mamy sezon na granaty. Piękne rubinowe kulki aż proszą się desery. Całości dopełnia sok wiśniowy. Czerwień bijąca po oczach a w smaku ambrozja :)

Jeśli chcecie spróbować jak smakuje nowy wytwór Weganona to zapraszam do Trawy. Dziś na Was czeka ta oto tarta :)

dsc_0097

SKŁADNIKI:

Na formę o śr. około 28 cm
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– łyżka kakao
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury

Na galaretkę:
– 2 szklanki soku wiśniowego

– szklanka świeżej żurawiny
– nasiona z 1 granatu
– 2 łyżeczki agaru
– jasny syrop z agawy do smaku

Na polewę:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżki syropu z agawy
– nasiona granatu do ozdoby

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy najlepiej z wyjmowanym dnem wylepić masą

Galaretka:
– żurawiny zmiksować z sokiem wiśniowym. Wlać do garnka. Dodać agar i syrop do smaku (ja dałem 3 łyżki). Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać granat, wymieszać i wylać na spód. Wstawić do lodówki do chwili aż masa zgęstnieje

Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Posypać nasionami granatu

– wstawić do lodówki do stężenia

img_0253

dsc_0106

dsc_0104

9 Komentarze

  1. Czy konfiture można ewentualnie czymś zastąpić? Nie jadam takuch rzeczy, więc nie mam takiej domowej, a tym ze sklepu nie ufam ze względu na straszne ilości cukru.

  2. Boze co za fotki !!! A jesli to na dodatek i gotuje i fotografuje mezczyzna to jakich aniol ” chyba „… :)

  3. najlepiej dodać kakao lub karob do rozpuszczonego oleju kokosowego. W niskiej temperaturze zestala się

  4. Ależ cudne przepisy uwielbiam tu zaglądac i w końcu muszę jakieś cudo zrobic. Większośc polew jakie Pan robi jest z czekolady. Ma Pan jakiś sprawdzony sposób na polewę np z karobu lub sypkiego kakao?

  5. Hej, super przepis!!! Nie jestem super kucharką dlatego mam pytanie co do agaru i syropu z agawy czy można je jakoś zastąpić i w jakich proporcjach?
    P.s. Uwielbiam Twoje przepisy, a propozycje podania są obłędne! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *