KLOPSIKI JAGLANE Z KAPUSTĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 16 kwietnia 2016

Kiedy robi się gołąbki część kapusty pozostaje. Ja zazwyczaj ją wkładam do gotowania a później odciskam nadmiar płynu i robię zawsze coś innego. 
Gdy połączymy ugotowane liście z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami, soczewicą i przyprawami to uzyskami idealne klopsiki. Gdy je wymieszamy z sosem pomidorowym lub pesto to świetnie pasują do makaronu (takie typowe jedzenie dla dzieci).
 
Masa jest jednak zbyt rzadka. Dlatego trzeba dodać czegoś, co zagęści. Często stosuje zmielony słonecznik. Tym razem padło na mąkę ryżową. Bez problemu można ją kupić w większych sklepach. Klopsików nigdy nie smażę. Uważam, że pieczone są zdecydowanie lepsze.
Idealne są na ciepło w sosach, ale dają również radę na zimno z pomidorem, papryką, ogórkiem, jako szaszłyki
SKŁADNIKI:

– mała główka kapusty włoskiej (lub pozostałość po robieniu gołąbków)
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki zielonej soczewicy
– słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 300 g)
– sól i pieprz do smaku
– szklanka mąki ryżowej
– łyżka oregano
– łyżeczka curry
– łyżeczka majeranku

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 15 minut). Wystudzić
– w tym samy czasie do drugiego garnka włożyć liście kapusty, gotować 15-20 minut, wystudzić i odcisnąć nadmiar wody
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, wystudzić.
– z pomidorów odlać olej i zmiksować z soczewicą i kapustą. Dodać kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do lodówki na pół godziny
– formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 180 stopniach
– wyjąć z piekarnika i odczekać kilka chwil by nabrały ścisłej konsystencji.

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *