HUMMUS OSZUKANY :) premium
Humusów Ci u nas dostatek. Kto by pomyślał kilka lat temu, że będą w niemal każdym sklepie. Klasyczne i smakowe. Na temat ich, jakości nie będę dyskutował. Są wybitne i takie, że kit z okna to rarytas Klasyczny hummus jest z gotowanej ciecierzycy z dodatkami. Kiedy zależy nam na czasie korzystamy z ziaren w puszce. […]
premium
20 kwietnia 2017
MĄKI BEZGLUTENOWE. MAŁE KOMPENDIUM WIEDZY premium
Jakie mam pierwsze skojarzenie odnośnie mąk bezglutenowych? Koszmarny w smaku chleb, którym poczęstowała mnie koleżanka. Było to ładnych parę lat temu. Koleżanka ma celiakię. Posiłkowała się wtedy, trudno dostępnymi gotowcami. Smak tych produktów był koszmarny. O konsystencji nie wspomnę. Kit z okna to nieziemski rarytas Czasy się zmieniły. Gotowe produkty z działów dla bezglutenowców czy […]
premium
SZYBKIE MIELONE premium
W czasie wielkiego tygodnia, wiele osób nie spożywa mięsa. Pości do niedzielnego śniadania. Wtedy zaczynają się poszukiwania. Co by tu zrobić na obiad? Zanim pojawił się blog, były telefony i prośby. Dziś już nie ma takiej potrzeby. Wszystko jest w jednym miejscu. Raz na jakiś czas poszukuje nowych smaków i składów do mielonych. Nie lubię […]
premium
13 kwietnia 2017
TARTA SZPARAGOWA Z ZIELONYM KREMEM TOFU premium
Każdego roku są ważne dwa okresy. Wczesna wiosna i późna jesień. Ten pierwszy zaczyna się szparagami i pierwszymi ziołami. Drugi kończy Dnie Szabrownika. Tak wyznaczam sobie zakupy w Gospodarstwie Rolnym Ludwika Majlerta Wczoraj dostałem piękne, zielone szparagi. Prosto z pola. Prawię połowę zjadłem na surowo. Uwielbiam w takiej formie. Kolejna szybka propozycja to krótko smażone […]
premium
MAZUREK WIELKANOCNY BEZ PIECZENIA premium
Powoli dobiega koniec świątecznych potraw na blogu. W tym roku wystarczy już moich pomysłów. Resztę zostawię na przyszły. Na koniec będzie na słodko. Dwa mazurki. Bezglutenowe. Jeden pieczony i na surowo. Surowe mazurki są łatwe w wykonaniu. Spód z wiórków kokosowych, migdałów, słonecznika, nerkowców czy orzechów ziemnych. Każdy wybierze sobie odpowiedni zestaw. Podobnie z „klejem” […]
premium
11 kwietnia 2017
AROMATYCZNY BULION ROŚLINNY premium
Podstawa wielu zup. Niezbędny do przygotowania risotta czy kasz. Do maczania chinkali. Baza dla wegańskich flaków i galaretek. Zastosowań wiele, ale czy jest możliwe przygotowanie bez mięsa? Bez wzmacniaczy smaku? By smakowało? Zdecydowanie tak !!! Każdy ma swoje patenty na domowe buliony. Klasyka dla smaku i kolory to opalona cebula. Rosołowego aromatu dodaje lubczyk i […]
premium
DAKTYLOWE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM premium
Dawno nie było czekolady na blogu. Nie oznacza to, że nie wcinałem jej tyle czasu Gdyby nie było wegańskich czekolad to pewnie sam bym je produkował. Nie jest to zresztą trudne. Olej lub masło kokosowe, kakao lub karob. Dodatki smakowe i gotowe. Jednak idę na łatwiznę i kupuję gotowce. Inaczej przedstawia się sprawa z batonami […]
premium
8 kwietnia 2017
ZIELONA BABA DROŻDŻOWA premium
Niedawno była baba dyniowa z bakaliami a dziś inna. Zielona, ale drożdżowa. Nie raz słyszałem, że ciasto drożdżowe bez jaj i masła to nie ciasto. Może nie jest ono wybitnie puszyste, ale daje radę. Sekretem jest dobre wyrabianie a raczej trwające kilka minut. Kolejna spraw to wyrastanie. Ciepłe i wolne od przeciągów miejsce. Ja zazwyczaj […]
premium
7 kwietnia 2017
JAK ROBIĆ I Z CZEGO MLEKA ROŚLINNE premium
Określenie mleka roślinne są oczywiście mylące i zastosowano je do celów komercyjnych. Zdążyły się jednak przyjąć w potocznym znaczeniu. Bardziej fachowa nazwa powinna brzmieć napoje roślinne. Nie ważna jest nazwa a skład i zastosowanie owych płynów. Chętnie po nie sięgają weganie, ale również uczuleni na laktozę lub osoby, którym zapach i smak mleka zwierzęcego zwyczajnie […]
premium
TWAROŻEK Z TOFU I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO premium
  Jeszcze kilka lat temu o czosnku niedźwiedzim mało wiedziano. Znany pod nazwami cebuli czarownic lub czosnku cygańskiego. A skąd nazwa niedźwiedzi? Otóż to właśnie nim, miśki posilają się po śnie zimowym. Zdecydowanie powszechny w ziołolecznictwie. Posiada wszystkie składniki, co tradycyjny czosnek. Przewyższa go jedna zawartością związków tiolowych. Różnica? Jadalne są liście a nie bulwa. […]
premium
PASTA Z DUSZONEGO PORA, PIECZONYCH JABŁEK I BIAŁEJ FASOLI premium
Jaki kolor kojarzy się z wiosną najbardziej? Oczywiście zielony. Ta pora roku przesycona jest tym kolorem. Nie tylko w przyrodzie ale również w potrawach. Przygotowujemy zazwyczaj lekkie i aromatyczne dania. Pasty, sałatki, pieczone kotleciki itd. Zieleń, zieleń i jeszcze raz zieleń Można zmiksować świeże zioła, pestki słonecznika, sok cytrynowy i oliwę. To będzie tak na […]
premium
4 kwietnia 2017
WIELKANOCNA PIECZEŃ Z FASOLI I KASZY GRYCZANEJ Z BURAKAMI premium
Na wielkanocnym stole, oprócz pasztetów też są pieczenia. Może to dziwne, ale ja lubię je na zimno. Z dodatkiem charakternych w smaku sosów. Najlepiej tatarskim. Przygotowane na bazie strączków, kasz, zieleniny i warzyw korzeniowych. Ma być smacznie, aromatycznie i widowiskowo. Ma zachwycać współbiesiadników i udowadniać, że vege stół to nie tylko sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: – […]
premium