4 lipca 2019
WEGAŃSKIE LODY OWOCOWE premium
Pamiętam czasy, kiedy lody wegańskie były marzeniem. Oczywiście sorbety pojawiały się, ale nie we wszystkich lodziarniach, cukierniach czy sklepach. Jakość sorbetów, pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej to zamrożone soki z tonową ilością cukru i wszelakich barwników oraz wzmacniaczy smaku. Wydawałoby się, że sorbet powinien składać się z pulpy owocowej, niewielkiej ilości słodziwa i wody. Nie […]
premium
KOCIEWSKI GRYZ premium
Mleko z kaszą, ryżem, zacierkami, makaronem to zmora dzieciństwa. Wszelkie zupy mleczne to koszmar minionych lat. Nikt mnie do nich nie przekona. Jedynie kasza manna na mleku z dodatkiem soku malinowego, była wyjątkiem. Może nie rzucałem się na nią, ale nie wywoływała nieprzewidzianych odruchów. Najfajniejsze jest to, że taką kaszę można przygotować na iście królewski […]
premium
ŚWIĘTOKRZYSKIE DRĄGOŁY premium
Tak, wiem. To znów pierogi 😉 Nic nie poradzę, że tak je uwielbiam. Już zdążyliście się zorientować, że regionalne pierogi to nie tylko z kapustą i grzybami, serem czy mięsem. Farsze zadziwiają i są pełne zaskoczeń. Wielokrotnie piszecie, że jesteście z danego regionu, a nie znacie pierogów, które prezentuje. Nie dziwne, bo zdarza się, że […]
premium
1 lipca 2019
CZEKOLADOWY MUS Z KASZY JAGLANEJ I SUSZONYCH ŚLIWEK premium
Musy czekoladowe, są najczęściej na bazie bitej śmietany. W wersjach wegańskich, robione z aquafaby, ubitego mleka kokosowego lub silken tofu. Mus powinien być mocno czekoladowy, napowietrzony i lekki, jak chmurka. Najlepiej komponuje się z soczystymi i kwaskowymi owocami. Malinami, wiśniami czy jagodami. Najlepszy, mocno schłodzony. Mój mus jest na bazie kaszy jaglanej. Dokładnie zmiksowana z […]
premium
ROZTOCZAŃSKIE ŁUPCIE premium
Lubicie gołąbki? Ja uwielbiam. Zawijane wszelakie nadzienia w pachnące liście kapusty. Gotowane w roślinnym bulionie. Zaprawiane sosem pomidorowym z lubczykiem. Pieczone w sosach na bazie pomidorów lub śmietanki sojowej. Jakie farsze? Z ziemniaków gotowanych lub tartych, kasz, strączków, grzybów. Odgrzewane w sosie lub odsmażane na oleju. Jako samodzielne danie lub z puree ziemniaczanym (moje ulubione). […]
premium
KOTLETY Z BOBU, ZIEMNIAKÓW I PIECZONEGO CZOSNKU premium
Ulubiony obiad? Mielone warzywne, mizeria lub buraczki i puree ziemniaczane. Nic więcej nie potrzeba. To takie wspomnienie dawnych czasów. Niedzielnego obiadu i pierwszych kroków w mojej kulinarnej przygodzie. Zaczynałem od ziemniaczanych kotletów z pieczarkami. Potem dochodziły kolejne warzywa. Marchew, seler, kapusta, buraki i strączki. Najczęściej używałem soczewicy i fasoli. Do tego wszelkie zioła dla smaku. […]
premium
ŚLĄSKIE AJERKUCHY Z JABŁKIEM premium
Macie czasem tak, że robicie jakieś potrawy, a potem okazuje się, że są regionalne i mają długą historię? W mojej kuchni, czasem tak się zdarzało i zdarza. Nieświadomy pochodzenia potrawy, przygotowuje ją od lat. Często są to dania wyniesione z domu. Gdzieś zakorzeniły się w domowych przysmakach. Tak właśnie jest ze śląskimi ajerkuchami. Niedawno dowiedziałem […]
premium
BARSZCZ CZEREŚNIOWY Z LUBELSZCZYZNY premium
Zupy owocowe. Trauma dzieciństwa, coś, czego nie da się zjeść, kara. Tak pewnie wiele z Was miało i nadal ma. W moim przypadku to wspomnienia wakacji. Zupy na mleku z jabłek i wiśni. Koszmar, który na długo ze mną pozostanie. Może nawet nie chodziło o samą zupę, a dodatek skwarek. Nie ogarniałem, jak można jeść […]
premium
KOPERKOWA PASTA Z BOBU I PIECZONEGO CZOSNKU I CUKINII premium
Już wiadomo, że strączki są idealne do wszelkich past na pieczywo. Z dodatkiem duszonej cebulki, świeżych ziół i innych dodatków. Konsystencja powinna być taka, by można było rozsmarować. Takie pasty są bogate w białko i inne składniki odżywcze. Idealnie zastępują masło czy margaryny. Dobrze komponują się z ogórkiem małosolnym czy pomidorem. Mamy sezon świeżego i […]
premium
25 czerwca 2019
PYZY Z ZIEMNIAKÓW I BOBU premium
Kluski ziemniaczane czy pyzy, to klasyka kuchni polskiej i regionalnej. Są znane w każdym zakątku kraju. Pyzy są tylko z samych ziemniaków lub nadziewane. Najczęściej mięsem, serem, kapustą i grzybami. Okraszane zrumienioną cebulką lub skwarkami. Podawane z wody lub odsmażane. A może zrobić je z czegoś innego? Zmieszanie ziemniaków z innym składnikiem, daje wiele możliwości. […]
premium
ŚLĄSKA WODZIONKA premium
W moich podróżach po Polsce, spotykam różne potrawy. Zaskakują mnie często składem i sposobem przygotowania. Podobnie jest z nazwami. Niektóre wywołują uśmiech, czasem mały szok. Są też potrawy, które powstawały w bardzo trudnych i przykrych okolicznościach. Biedy, trudnych czasów wojennych, braku składników. Często ratowały życie, nadawały sytość, pomagały przetrwać trudne czasy. Taką potrawa jest na […]
premium
KLUSKI Z POWIŚLAŃSKĄ ŚLIWKĄ W OCCIE premium
Za mną kolejny Festiwal Smaku. Tym razem odbył się w Gdański Oliwie. Miałem możliwość poznania regionalnych potraw z Pomorza. Niesamowite smaki z Kaszub, Kociewia, Żuław czy Powiśla. Oprócz potraw, można było też poznać produkty tego regionu. Jest on bardzo bogaty w owoce z sadów, ale również lasów i łąk. To na Pomorzu najlepsza jest dzika […]
premium