WEGAŃSKIE CHINKALI
16 lutego 2016
Kuchnia Gruzji kojarzy się większości z chaczapuri, badridżani czy właśnie z chinkali. W wielu miastach Polski są wspaniałe miejsca oferujące tą kuchnię. Gruzja ma wspaniałe i aromatyczne dania. Pełne są świeżych warzyw, przypraw, ziół i orzechów. Gotowane, duszone czy smażone. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wielokrotnie miałem przyjemność jeść wegańskie wersje gruzińskich klasyków. Były obłędne w smaku.
Adżika, saciwi, tkemali, adżapsandali, lobani, lobio itd. Wszystkie te dania łączy jedno. Niepowtarzalny smak.
Chinkali w oryginale zawiera mielone mięso z przyprawami. Wersja wegańska zawiera nadzienie nie mniej aromatyczne. Przygotowałem je ze zmiksowanego jarmużu, suszonych pomidorów i zielonych oliwek.
Ciasto zrobiłem z mąki orkiszowej, którą dodatkowo wzbogaciłem w curry dla smaku. Sakiewki ugotowałem w wodzie, do której dodałem również curry, lubczyk, sól, kolendrę. Można oczywiście ugotować tylko w lekko osolonej wodzie.
Gotowe chinkali trzeba posypać dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Brać sakiewkę za koniuszek i wysysać
aromatyczne nadzienie
aromatyczne nadzienie
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– łyżeczka soli
– łyżeczka curry
– woda
Farsz:
– 3 spore garści jarmużu
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 3/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i curry. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto (podobne do tego na pierogi)
– ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny
Farsz:
– z pomidorów odlać olej. Zmiksować je z jarmużem i oliwkami.
– ja nie doprawiam już niczym. Farsz jest bardzo aromatyczny
– ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka (użyłem sporego kubka), umieszczać łyżeczkę nadzienia i sklejać brzegi tworząc sakiewkę
– chinkali gotować 10 minut we wrzątku
– podawać z dużą ilości mielonego pieprzu
Bardziej Miś dzięki
Jesteś mistrz Serio..
Oczywiście że tak
Zrobię jutro na obiad. Pędzę zaraz po zakupy. Dziękuję!!!
Wygląda szałowo, nawet nie wiem czy nie lepiej niż oryginał 😀 A można ugotować w warzywnym bulionie? coś mi się kojarzy, że klasyka gotuje się w rosołku.
Tak. Płyn w którym są chinkali to ten sam w którym je gotowałem.
własnie, mnie też interesuje płyn, w którym pierożki zostały podane
Podałeś je na wodzie z gotowania czy to jakiś sos?
Wyglądają świetnie