MAZUREK CZEKOLADOWO – KOKOSOWY NA GRYCZANYM SPODZIE premium
Było już kilka wytrawnych propozycji na wielkanocny stół. Czas na klasyk w wersji słodkiej czyli mazurka. Ma on formę okrągłą (upieczony w formię do tarty). Spód wykonałem z mąki gryczanej z dodatkiem cukru i wegańskiej margaryny (główny składnik to olej kokosowy). Masą wypełniającą jest mnóstwo czekolady i krem kokosowy ze skórką pomarańczową i cytrynową. Dla […]
premium
21 marca 2015
„MIÓD” MNISZKOWY premium
Za kilka tygodni wszelkie łąki, pola i inne przestrzenie przyrody zostaną przykryte żółtymi dywanami mniszka lekarskiego popularnie zwanego mleczem czy dmuchawcem. Ta roślina jest cennym źródłem leczniczym począwszy od korzenia, poprzez liście jak i kwiaty. Jest również dobrym materiałem kulinarnym. Z młodych liści robi się różne sałatki, pasty czy zupy a z kwiatów syrop zwany […]
premium
20 marca 2015
WEGAŃSKI BIAŁY BARSZCZ NA WIELKANOC premium
Dwa posty temu pojawił się przepis na białą „kiełbasę” i chrzanowy sos kokosowy. Jeden post temu pojawił się przepis na zakwas do białego barszczu więc teraz połączę te dwa przepisy bu stworzyć jedną z najsmaczniejszych zup nie tylko na Wielkanoc. Zanim dodamy zakwasu trzeba przygotować aromatyczny wywar roślinny, na który składają się marchewki, pietruszka, cebulka, […]
premium
20 marca 2015
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY premium
Jak Polska długa i szeroka w zależności od regionu na Wielkanoc mamy różne zupy. Na Mazowszu króluje żur i barszcz biały. Na Polesiu i Podlasiu żur podlaski, W Małopolsce często zupa wolska lub wielkanocna, Wielkopolska i Kujawy to flaki cielęce. Pomorze i Kaszuby ma zupę słodowników. Mazury mają krupnik. Śląsk to żur. Podhale i Podkarpacie […]
premium
19 marca 2015
WEGAŃSKA BIAŁA „KIEŁBASA” Z KOKOSOWYM SOSEM CHRZANOWYM premium
Prób stworzenia tej „kiełbasy” były dwie. Pierwsza okazała się porażką smakową ale już druga próba wyszła świetnie. Masa „kiełbasiana” to biała fasola, ser z ciecierzycy, mąka ryżowa, kasza gryczana i duże ilości przypraw. Wiem, że są dostępne gotowe białe wegańskie kiełbaski ale jak byłaby frajda pokroić kupną kiełbę i wrzucić do barszczu i zjeść smażoną […]
premium
18 marca 2015
BUDYŃ MIGDAŁOWY Z MNISZKOWYM „MIODEM” I POMARAŃCZĄ premium
Kolejny przepis z wykorzystaniem roślin dziko rosnących. „miód” mniszkowy pozyskuje się z kwiatów popularnie zwanego mleczem. Kwiaty zalewa się wodą i gotuje a następnie cedzi i dodaje cytryny, goździki i jakiekolwiek słodziwo i gotuje do uzyskania syropowatej konsystencji. Ja korzystam jeszcze z zeszłorocznych zbiorów ale jak tylko pojawią się złociste kwiaty przystępuję do działania. Co […]
premium
17 marca 2015
MARCHEWKOWE CIASTO Z GRUSZKAMI premium
Połączenie startej marchewki z korzennymi przyprawami a do tego soczyste gruszki to połączenie, które warto wypróbować. Ciasto powinno nazywać się maga blacha bo proporcję są na blachę, która jest na wyposażeniu większości piekarników więc dość spora. Składnikiem wiążącym jest mus z jabłek i gruszek. Użyłem 3 rodzaje mąk pełnoziarnistych: orkiszowej, gryczanej i pszennej. Dodatek orzechów, […]
premium
16 marca 2015
BAZYLIOWY WEGAŃSKI MAJONEZ premium
To drugi przepis na w 100% wegańską wersję majonezu. Ten został wzbogacony w świeżą bazylię i nerkowce. Nie dodawałem musztardy tylko ocet jabłkowy i sok cytrynowy. Składnik tłuszczowy to krem kokosowy i olej słonecznikowy a składnikiem, który zagęścił całość są pestki słonecznika. Od tego postu zaczynam propozycję na gotowe dania i dodatki do Wegańskiej Wielkanocy. […]
premium
16 marca 2015
CIECIORNICA Z POKRZYWĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
Czy wychodząc z psem na popołudniowy spacer można wrócić do domu z pomysłem i składnikami na kolację? W moim przypadku w 100% tak. Zaczyna się dla mnie prawdziwy raj żywieniowy. Pojawiają się pierwsze młode dziko rosnące i jadalne rośliny. Pokrzywa idzie na pierwszy rzut. Pokrzywa to wszędobylski „chwast”, który jest skarbnicą kulinarną i zdrowotną. Jeżeli […]
premium
16 marca 2015
ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA premium
Lubię kiedy w jednym naczyniu można zapiec wiele roślinnych składników z dodatkami przypraw i zasiąść na kanapie i rozkoszować się gorącą zapiekanką 🙂 Na dziś polecam prostą i smaczną zapiekankę w stylu meksykańskim. Mieszanka fasoli, kukurydzy, cebuli i grzybów z dodatkiem ostrych przypraw a wszystko przekładane tortillami własnej roboty lub dobrej jakości kupnymi a na […]
premium
JAGLANO – KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO premium
Ten „sernik” jest podziękowaniem dla wszystkich, którzy spowodowali, że prowadzenie bloga i strony na FB (już ponad 1000 polubień) jest czystą przyjemnością. Spód sernika to figi, daktyle, konfitura brzoskwiniowa i płatki owsiane. Masa „serowa” to kasza jaglana, kokos i czekolada. Oczywiście całości smaku dopełniają świeże owoce. Na blogu jest już sernik jaglany ale tamten był […]
premium
KORZENNE CIECIORNIKI Z OWOCAMI premium
Na blogu pojawiły się już cieciorniki (przepis). Tym razem zostały wzbogacone o waniliowe mleko owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, świeże owoce i korzenne przyprawy (smakują jak pierniki). Zamiast sera z ciecierzycy można użyć oczywiście tofu. Nałożenie masy w papilotki do muffinek daje nam mały deser na kilka kęsów ale masę można zrobić w formie tarty np. […]
premium