PASZTET Z LĘDŹWIANA, KASZY JAGLANEJ, CUKINI I GOSPODARSTWO W ZABŁOCIU
weganon 24 lipca 2024

DSC_0046

Zwiedzam Polskę kulinarnie i odwiedzam miejsca, które są wyjątkowe na mapie regionalnych produktów. Miałem ogromną przyjemność odwiedzić Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia na Lubelszczyźnie, prowadzone przez Panią Jolę i Pana Eligiusza Pecio. Pierwszy raz w życiu widziałem uprawę pradawnych zbóż: płaskurki, samopszy, krzycy i orkiszu. Widziałem piękne pola kwitnącego i przekwitającego ostropestu i lnianki, z której robi się olej rydzowy. Gospodarstwo oferuje pełnoziarniste mąki z pradawnych zbóż, oleje z lnu, lnianki, wiesiołka, dyni, ostropestu i rzepaku. Uprawiana jest gryka na niepalone kasze i proso na kaszę jaglaną. Wyjątkowy jest jeden z produktów. Opisywany już przeze mnie lędźwian. Pięknie kwitnący na polach strączek. Pyszny i szybko się gotujący. Zapomniany na długie lata, a dziś powracający dzięki gospodarstwu. Miałem przyjemność zobaczyć, jak tłoczy się oleje i robi mąki na żarnach, a nie wielkoskalowe produkty pełne dziwnych dodatków. Gospodarstwo ma również mały skansen, gdzie w ramach Zagrody Edukacyjnej, można zobaczyć stare maszyny i urządzenia do wytwarzania mąk czy tłoczenia olejów. Jeżeli będziecie kiedyś mieli okazję, koniecznie odwiedźcie po wcześniejszym umówieniu.

DSC_0109Kwitnący lędźwian

DSC_1715Przekwitający ostropest

DSC_1597Kwitnąca gryka

DSC_1578Proso

DSC_1591Przekwitająca lnianka

DSC_1609Samopsza 

DSC_1710Płaskurka

DSC_1653Orkisz

DSC_1690Żarna do mielenia ziaren na pełnoziarniste mąki

DSC_1626Najważniejsze nagrody dla gospodarstwa

DSC_1629Pani Jolanta Pecio z nagrodami PERŁA

DSC_1693

Postanowiłem upiec pasztet, który będzie miał w sobie kilka produktów regionalnych z Lubelszczyzny. Wspomniany lędźwian i kaszę jaglaną z Zabłocia oraz tymianek z Fajsławic. Z racji tego, że na Lubelszczyźnie od ponad 50 lat wypieka się pasztety z cukinii, postanowiłem ja również dodać do masy. Poniżej prezentuje Wam zdjęcia z wyjątkowego gospodarstwa, które wpisuje swoje produkty na Listę Produktów Tradycyjnych, dostaje nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i najważniejsze nagrody, czyli PERŁY.

DSC_0062

SKŁADNIKI:

– 200 g lędźwianu + 1 łyżka sody + 1 litr zimnej wody
– 2 małe cukinie (około 500 g)
– 200 g kaszy jaglanej
– 2 cebule (około 250 g)
– 100 g tartej bułki
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju do smażenia
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżka suszonego majeranku

WYKONANIE:

– lędźwian namoczyć w wodzie z sodą przez 10 – 12 godzin. Odlać wodę, włożyć do garnka i zalać świeżą, zimną wodą. Gotować do miękkości, czyli kilka minut. Odcedzić, wystudzić i zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Włożyć do garnka. Dodać szczyptę soli i wlać ½ litra wody. Gotować 10 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Odstawić do wystudzenia
– cebulę pokroić w drobną kostkę, a cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z olejem. Dodać szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu aż cebula i cukinia będą miękkie i odparuje prawie cały płyn. Wyłączyć grzanie i dodać majeranek, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić do wystudzenia
– w misce wymieszać kasze, lędźwiana, cebulę z cukinią i ziołami, bulkę tarta. Dodać sól, pieprz i gałkę do smaku. Odstawić masę na godzinę do lodówki
– foremkę do pasztetów wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę. Piec godzinę w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Odstawić do wystudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki

DSC_0070

DSC_0058

DSC_0054

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *