Większość moich pasztetów powstaje z przypadku i z tzw. resztek. Przeglądam szafki, lodówkę i piekę. Niezbędne zasady przygotowania pasztetów, czyli: kasza jaglana do związania składników, olej dla tłustości i mielone pestki lub bułka tarta dla gęstości. Garść przypraw dla aromatu i gotowe. Pasztety można zrobić z wszystkich warzyw. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Powinien zawierać białko by był pełnowartościowy.
Warzywa kapustne mało kojarzą się z pasztetami. Boimy się zazwyczaj tego, że po ugotowaniu są wodniste. Dlatego polecam pieczenie. Pieczona brukselka jest o niebo lepsza od gotowanej. Bardziej aromatyczna, a tak samo miękka. Podobnie można upiec kapustę. Odparowuje woda i pozostaje skoncentrowany smak. Do tego smażone lub również pieczone pieczarki z cebulką. Ten pasztet jest w moim top 5. Nie rozpada się po upieczeniu. Kroi się idealnie w plastry, ale również dobrze się rozsmarowuje. Bardzo aromatyczny i idealny na śniadania czy kolacje.
SKŁADNIKI:
– 20 brukselek
– 6 dużych pieczarek
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 duża cebula
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżki
– ½ szklanki tartej bułki + do wysypania formy
– sól, mielona gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub 2 suszonego lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– ½ łyżeczki mielonego kminku
WYKONANIE:
– do miski wlać 2 łyżki oleju i dodać szczyptę soli. Brukselki przepołowić i wmasować w nie olej. Ułożyć brzuszkami do góry w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200°C przez 30 minut. Góra/dół, środkowa półka. Wystudzić
– cebule pokroić w drobną, a pieczarki w średnią kostkę. Usmażyć do odparowania płynu na 1/3 szklanki oleju. Przenieść do miski wraz z olejem
– kaszę przepłukać kilka razy gorąca wodą. Wsypać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem około 12 minut. Wystudzić
– brukselkę, kaszę i pieczarki z cebulą i olejem umieścić w misce i zmiksować na niemal gładko, blenderem ręcznym
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut
– formę do pasztetów o wymiarach 10 na 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tarta bułką
– wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Piec w 180°C przez 50 minut. Góra/dół, środkowa półka. Wystudzić
Niektóre masy pasztetowe są tak dobre, że ciężko im się oprzeć przed pieczeniem
Jest przepyszny delikatny a skladniki sa takie dobre ze podjadlam przed bledowaniem nie moglam sie oprzec
Nie czuć smaku
Hm, nigdy nie przepadałem za brukselką, ale na to chyba się skuszę 😉 Dzięki za przepis!
Ciekawe jak to smakuję. Chyba zrobię w kolejny weekend 😉