OPOLSKI KOMPOT Z KWITY
weganon 13 listopada 2024

DSC_0005

Kuchnia regionalna, to nie tylko potrawy, ale również konkretne warzywa (np. fasola wrzawska czy korczyńska), owoce (np. jabłka grójeckie), kasze (np. kasza jaglana gierczycka), mąki (np. pełnoziarniste mąki z Zabłocia) i wiele innych produktów. Dość sporą grupę stanowią przeróżne przetwory. Bardzo często oryginalne i występujące tylko w jednym regionie. Przykładem mogą być grzyby marynowane z szyszkami czy zielone pomidory kiszone w solance kołobrzeskiej z województwa zachodniopomorskiego. Konfitura z zielonych orzechów czy z jarzębiny z świętokrzyskiego. Marmolada cieszyńska z dyni ze Śląska i ocet z powiślańskiej śliwki z Pomorza. Kiszony dereń podkarpacki. Powidła olenderskie z Mazowsza. Musztarda z dyni z lubuskiego. Krężałki księżopolskie, gruszki w przecierze śliwkowym, grzyby po wiejsku z Lubelszczyzny. Fjut/cyrop z kujawsko – pomorskiego. Dziś powędrujemy na Śląsk Opolski i spróbujemy wyjątkowego kompotu. Będzie on z kwity, czyli z pigwy. Jest on przygotowywany w tym regionie od wielu lat. Koniecznie dojrzałe, czyli żółte owoce pigwy (nie pigwowca) tnie się na cienkie lub grube plasterki/półplasterki, a następnie umieszcza w słoikach. Następnie zalewa się posłodzoną wodą i pasteryzuje. Na początku owoce mają piękny żółty kolor, a z czasem stają się bursztynowe, a czasem niemal czerwone. To obowiązkowy kompot na niedzielny stół obiadowy. Żadne województwo nie ma w swojej tradycji kompotu z pigwy, jaką ma opolskie. Możecie go czasem spotkać na Górnym Śląsku. Jaki ma smak? Lekko kwaskowy i orzeźwiający, przyjemny i owocowy. Teraz jest idealny czas na przetwory z pigwy, więc warto zrobić i delektować się w zimowe dni. Dodam tylko, że z pigwy robiono również masło owocowe, jak i również ser.

DSC_0021

SKŁADNIKI:

– 1 kg dojrzałej pigwy
– 1 litr wody
– 3 łyżki cukru

WYKONANIE:

– pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić np. w ósemki
– włożyć do czystych i wyparzonych słoików do ¾ wysokości
– w wodzie rozpuścić cukier i zalać roztworem owoce
– słoiki zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle wody, by była do ¾ wysokości słoików
– gotować na małym ogniu od czasu zawrzenia około 30 minut
– wyjąć słoiki, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu

DSC_0010

DSC_0014

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *