O MNIE

 DSC_0065
Witam serdecznie i dziękuję za wizytę na blogu (mam nadzieję, że nie ostatnią) :)
Weganon to ja i mój blog. Na stronach znajdziecie wiele roślinnych przepisów. Tak, roślinnych. Jestem weganinem i w moich przepisach nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego. Brak w nich mięsa, produktów mlecznych, jajek czy miodu. To nie jest strona o zdrowym odżywianiu, dietach cud, choć większość przepisów stanowi zdrowszą alternatywę dla niektórych posiłków. Kuchnia roślinna jest sezonowa, prosta, kolorowa i wbrew powszechnie obowiązującej opinii tania. Znajdziecie tu mnogość roślinnych składników: kasz, ziaren, zbóż, orzechów, strączków, roślin zielonych i bulw, roślin dziko rosnących. Blog ma pokaźną ilość wegańskich deserów. Uwielbiam je tworzyć, jak i konsumować. Mam małe :) uzależnienie od czekolady i jej nie brakuje w przepisach. Kolejna sprawa to przyprawy. Są ważne, gdyż zmieniają niejedno warzywo w magiczne w smaku danie. Używam ziół rodzimych jak i tych egzotycznych.Krok po kroku nauczycie się przemieniać buraka, strączki i inne warzywa w smaczne czekoladowe ciasta. Przetworzycie popularne chwasty w pasty na pieczywo czy do makaronów. Zmienicie pestki, ziarna czy wszelkie orzechy w mleka roślinne.Fotografię potraw wykonuje sam. Na pewno zauważycie różnice między zdjęciami wykonanymi na początku mojej działalności, a tymi obecnymi. Wynika to z zastosowania techniki manualnej. Automatyczne pstrykanie odeszło w zapomnienie :).

Nie jestem zawodowym kucharzem i fotografem. To wszystko jest pasją, a jak coś jest pasją to robi się to z zamiłowaniem. Wyczujecie to w każdym poście. Uwielbiam gotować i dzielić się tym z innymi. Dlatego organizuję warsztaty i pokazy kulinarne. Kuchnia to mój żywioł i miejsce wypoczynku.

Moją największą pasją jest roślinna kuchnia regionalna. Przemierzam Polskę w poszukiwaniu dawnych i zapomnianych potraw. Odkrywam i studiuję historię potraw, które były codziennością w żywieniu mieszkańców wszystkich warstw społecznych. Te wędrówki zaowocowały powstaniem moich dwóch książek. 

Blog ma swoje odpowiedniki na Facebooku i Instagramie. Tam również serdecznie zapraszam.

Odpowiadam na wszystkie Wasze pytania, w różnym czasie. Każdego dnia dostaje ponad 100 e-maili i proszę o cierpliwość :)

Bardzo dziękuję wszystkim za miłe słowa, liczne odwiedziny na stronie, komentarze, porady, wsparcie. Ten blog jest dla Was i również przez Was współtworzony.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł vel WEGANON

29541377_2107842512777602_1866856925455916278_n

 

Pierwsza moja książka. „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”

cc2f95d2449988bc38b89c95132d

 

Druga moja książka. „Roślinna kuchnia regionalna”

7f586bed0b7f5b3ada0bd2e09e7cde71_full

 

Trzecia moja książka. „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”

kasze-b-iext103511082