Leczo wpisało się w kulinarną mapę Polski. W każdym rejonie kraju, jest przygotowywane. Najczęściej od lata do później jesieni. Wtedy jest sezon na wszystkie składniki potrawy. Podawana z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Na obiad lub kolację. Rozgrzewa w jesienne wieczory. Syci, dzięki sporej ilości błonnika. Leczo kochamy wszyscy.
Podstawą jest zawsze papryka, cebula i pomidory. W zależności od przygotowującego, dodaje się cukinie, kabaczki, dynie. Smak podkręca się kiszonymi ogórkami, grzybami, przeróżnymi wędlinami. Ważne są przyprawy. Sól, pieprz, majeranek, słodka, ostra lub wędzona papryka. Panuje wszelka dowolność. Jedni wszystkie warzywa, wstępnie przesmażają. Inni duszą w niewielkiej ilości wody. Każdy ma swoje receptury.
Podczas robienia lecza, wpadłem na pomysł, bo zrobić z niego kotlety. Obawiałem się tylko konsystencji. Leczo jest przecież dość wilgotne. Warzywa dusiłem na patelni, aż straciły większość płynu. Masę zagęściłem tartą bułką, ale możecie zamienić ją na mąkę kukurydzianą, mielony słonecznik lub inne ziarna. Kotlety wyszły pyszne. Taki skoncentrowany smak lecza
SKŁADNIKI:
– 1 średnia cukinia
– 2 czerwone i 1 żółta papryka
– 2 średnie cebule
– 3 średnie pomidory
– 1 szklanka tartej bułki
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 mały pęczek koperku
– 1 mały pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
– cukinię i papryki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
– cebulę pokroić w drobną kostkę
– pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę
– warzywa przełożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i sporą szczyptą soli. Dusić do czasu, aż odparuje prawie cały płyn
– dodać drobno posiekaną natkę i koperek. Wystudzić
– dodać pozostałe składniki i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
– dokładnie wyrobić masę, by pozbyć się powietrza. Powinna być lekko zbita i nie kleić się do dłoni. jeśli jest zbyt luźna, dodać więcej bułki
– formować kotlety wilgotnymi dłońmi i smażyć z obu stron na rumiano, na niewielkiej ilości oleju
– podawać z sosem pomidorowym
12
Ile wychodzi kotletów z tego przepisu?
Brzmi zacnie, wypróbuję,bo leczo uwielbiam w każdej postaci.
Przepyszne! Zarówno do ziemniaczkow jak i w firmie burgera w bułce polecam każdemu
Tak
Mogą być mielone pestki słonecznika? Szklanka?
Wow, tego jeszcze nie było. Ciekawy pomysł Zamiast smażenia spróbowałabym je przygotować w piekarniku
Suszone pomidory? Świetny pomysł
Dzięki, wyszły pyszne dorzuciłam kilka pomidorów suszonych i upiekłam, pod koniec włączyłam termoobieg, nastepnym razem na minutę przerzucę jeszcze na drugą stronę.
jeśli masz młodą cukinię, to nie ma potrzeby
Pewnie tak. Polecam ułożyć je na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać z minutę. wtedy staną się bardziej twarde i swobodnie odlepią się od papieru
Czy myślisz, że można je upiec?
Czy gniazda nasienne z cukinii trzeba usunąć?
Na pewno spróbuje j
To jest blog wegański, wiec nie ma
Cześć, a jajka nie dajemy do masy? 😉 kurka muszę to wypróbować! To.moze być hit 😉
Dokładnie tak. Można też mielone pestki dyni, płatki owsiane
Jasne
Czy można użyć zmielonych platkow owsianych zamiast bułki tartej?
Czym zastąpić bułkę tartą? Kaszą manną, ugotowaną jaglaną?