Wyróżnia się dwa podstawowe kształty. W formie łódeczki lub piramidek. Wybrałem ten pierwszy kształt.
Pasta, to zmiksowany jarmuż, koper, natka pietruszki i suszone pomidory z pestkami słonecznika. Do fatayerów idealnie pasuje sos na bazie jogurtu roślinnego i szczypiorku z czosnkiem.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3/4 szklanki mleka kokosowego
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 saszetka drożdży instant (7 g)
– łyżka dowolnego syropu lub cukru nierafinowanego
– łyżeczka soli
– łyżeczka curry
– do posmarowania 3 łyżki mleka + łyżka syropu
Farsz:
– 2 szklanki drobno porwanych liści jarmużu
– pół pęczka kopru
– pół pęczka natki pietruszki
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– olej z zalewy
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Ciasto:
– wymieszać mąkę z solą, curry i drożdżami
– mleko wymieszać z syropem i lekko podgrzać
– wlać mleko do suchych składników i wyrabiać kilka minut do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta
– ciasto wstawić do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na godzinę
Farsz:
– w malakserze zmiksować na drobne okruszki słonecznik
– dodać pozostałe składniki i zmiksować na pastę
– dodawać olej do uzyskania konsystencji gęstej pasty
– doprawić solą i pieprzem
– wyrobić ponownie ciasto
– odrywać małe kawałki i wałkować na kształt owalu
– wkładać na środek trochę farszy i sklejać łódeczki, przyciskając palcami dwa skrajne brzegi
– wierzch ciasta, posmarować pędzelkiem, mieszanką mleka i syropu
– piec 15 minut 1 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia)
Zmieszana
Oczywiście chodzi o mleko roślinne
A mleko kokosowe w postaci: zmieszana czesc stala i wodnista, czy tylko stala?
Niewtajemniczonych punkt "3 łyżki mleka" mógłby doprowadzić do myślenia, że jakiekolwiek można wykorzystać a nie roślinne 😀 Ogólnie wygląda to pysznie, dlaczego nikt mi tak nie gotuje! Sama mam bardzo mały talent i słaby blender..