PIEROGI PRZEWORSKIE
weganon 25 października 2018

DSC_0017

Kuchnia powiatu przeworskiego, to taka mała encyklopedia smaku Podkarpacia. Znajdziecie w niej sporo potraw z całego województwa. Prężnie działające Koła Gospodyń Wiejskich, przywracają do życia dawne smakowitości i chronią od zapomnienia. Ciasta, ciastka, placki, pierogi, potrawy z warzyw i mięsne. Pełne bogactwo smaku. Jest też sporo dań wegańskich i wegetariańskich.

Jedną z takich potraw są pierogi o wyjątkowym składzie. Nigdzie indziej ich nie spotkacie. W oryginale zawierają słodką kapustę, ser, kaszę gryczaną i duszoną cebulę. Z wiadomych względów, ser zastąpiłem tofu. Spokojnie. Nie jest wyczuwalny w farszu. Ma on smak zbliżony do ruskich. Są dobre po ugotowaniu, ale dopiero po odsmażeniu nabierają głębi smaku. Musicie pamiętać o dobrym odciśnięciu kapusty. Inaczej farsz będzie wodnisty i niesmaczny.

DSC_0013

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

– 1 płaska łyżeczka soli
– około 1 szklanki gorącej wody

Farsz:
– 1 mała główka kapusty białej

– 360 g naturalnego tofu
– 2 spore cebule
– ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonego kminku

WYKONANIE:

Farsz:
– kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować około godziny. Odcedzić, przelać kilka razy zimną wodą. Dokładnie odcisnąć wodę

– cebulę drobno pokroić, udusić ze szczyptą soli do miękkości
– tofu rozdrobnić w dłoniach
– kaszę zalać 1 szklanką wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić na 15 minut
– wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto:
– wszystkie składniki połączyć. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto

– wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz, zlepiać. Gotować około 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie
– najlepsze są odsmażane

DSC_0011

DSC_0002

DSC_0008

2 Komentarze

  1. Ja pochodzę z Przeworska i u mnie w domu robiło się takie pierogi lecz nadzienie zawierało osobno z kapustę z duszoną cebulką i twarogiem.Natomiast oddzielnie kasza z cebulką i twarogiem stanowiły kolejny inny farsz.

  2. Moja babcia takie robiła, ale bez kaszy. To były jedne z moich ulubionych pierogów. :) Jutro się za nie zabieram w wersji wegańskiej. Jestem ciekawa jak wyjdą.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *