O MNIE

Witam serdecznie i dziękuję za wizytę na blogu (mam nadzieję, że nie ostatnią) :)
Weganon to ja i mój blog. Na stronach znajdziecie wiele roślinnych przepisów. Tak, roślinnych. Jestem weganinem i w moich przepisach nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego. Brak w nich mięsa, produktów mlecznych, jajek czy miodu. To nie jest strona o zdrowym odżywianiu, dietach cud, choć większość przepisów stanowi zdrowszą alternatywę dla niektórych posiłków.Kuchnia roślinna jest sezonowa, prosta, kolorowa i wbrew powszechnie obowiązującej opinii tania.

Znajdziecie tu mnogość roślinnych składników: kasz, ziaren, zbóż, orzechów, strączków, roślin zielonych i bulw, roślin dziko rosnących. Nie używam białego cukru. Do słodzenia używam wszelkich alternatyw poza sztucznymi słodzikami.

Blog ma pokaźną ilość wegańskich deserów. Uwielbiam je tworzyć, jak i konsumować. Mam małe :) uzależnienie od czekolady i jej nie brakuje w przepisach.

Kolejna sprawa to przyprawy. Są ważne, gdyż zmieniają niejedno warzywo w magiczne w smaku danie. Używam ziół rodzimych jak i tych egzotycznych.

Krok po kroku nauczycie się przemieniać buraka, strączki i inne warzywa w smaczne czekoladowe ciasta. Przetworzycie popularne chwasty w pasty na pieczywo czy do makaronów. Zmienicie pestki, ziarna czy wszelkie orzechy w mleka roślinne.

Fotografię potraw wykonuje sam. Na pewno zauważycie różnice między zdjęciami wykonanymi na początku mojej działalności, a tymi obecnymi. Wynika to z zastosowania techniki manualnej. Automatyczne pstrykanie odeszło w zapomnienie :).

Nie jestem zawodowym kucharzem i fotografem. To wszystko jest pasją, a jak coś jest pasją to robi się to z zamiłowaniem. Wyczujecie to w każdym poście. Uwielbiam gotować i dzielić się tym z innymi. Dlatego organizuję warsztaty i pokazy kulinarne. Kuchnia to mój żywioł i miejsce wypoczynku.

Blog ma swoje odpowiedniki na Facebooku i Instagramie. Tam również serdecznie zapraszam.

Odpowiadam na wszystkie Wasze pytania, w różnym czasie. Każdego dnia dostaje ponad 100 e-maili i proszę o cierpliwość :)

Bardzo dziękuję wszystkim za miłe słowa, liczne odwiedziny na stronie, komentarze, porady, wsparcie. Ten blog jest dla Was i również przez Was współtworzony.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł vel WEGANON