CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 4. WANILIOWE ROŻKI
weganon 20 października 2018

DSC_0008

Były orzechowe rogaliki, czas na waniliowe rożki. Są bardzo popularne w Austrii. Robione z okazji Bożego Narodzenia. To właśnie z Wiednia przywędrowały wraz z Habsburgami na Śląsk. Są kruche, słodkie i mega waniliowe. Warunek. Musicie użyć ekstraktu waniliowego, który ma max 30% alkoholu (ekstrakty burbońskie) lub prawdziwej wanilii. Tylko takie składniki zapewniają wyjątkowy smak.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 200 g miękkiej, wegańskiej margaryny
– ¾ szklanki dowolnego cukru pudru (nierafinowany, kokosowy)
– 3 łyżki śmietany sojowej (np. z TEGO przepisu), lub innej
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 2 laski wanilii

WYKONANIE:

– margarynę zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę, ekstrakt i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i zagnieść elastyczne i nieklejące się do rąk ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki
– odrywać z ciasta kawałki wielkości małego orzecha włoskiego, rolować w dłoni wałek. Formować rożki
– układać a blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 15 minut w 180°C. Góra/dół, środkowa półka (do lekkiego zrumienienia)
– posypać pudrem po wierzchu

DSC_0005

DSC_0019

DSC_0002

4 Komentarze

  1. wyglądają smakowicie! jakiej margaryny używasz do takich wypieków? poproszę o jakąś konkretną markę, najfajniej jakby nie kosztowała miliony monet…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *