RUDZKA PARZYBRODA
weganon 4 maja 2021

DSC_0003

Klasyczną parzybrodę znajdziecie w mojej ostatniej książce. Czym jest? To zupa, której głównym składnikiem jest słodka kapusta. Pokrojona w długie paski, parzy brodę podczas jej spożywania (stąd nazwa). Ta na Śląsku i w Wielkopolsce przygotowywana jest z użyciem kapusty włoskiej. Na Mazowszu, w świętokrzyskim, Pomorzu (Kociewiu), używana jest kapusta biała. Może przybierać różne postacie. Rzadkiej i gęstej zupy lub nawet potrawki. Ta ostatnia dominuje w niektórych regionach Mazowsza. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rudce w powiecie zwoleńskim, przygotowują niesamowitą parzybrodę. Jest totalnie odmienna od wielkopolskiej i bliżej jej strukturą do śląskiej ciapkapusty czy porki. Ta wersja nazywana jest również kozibrodą czy pazibrodą. Przygotowuje się ją ze słodkiej kapusty, której powinno być nieco więcej niż ziemniaków. Kolejne składniki to drobno pokrojona marchew i korzeń pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, czasem pomidory, smażony boczek z cebulką i śmietana w wersji słodkiej i kwaśnej. Nie wiem, jak smakuje oryginał, ale moja wersja wegańska jest obłędna w smaku. Tania, szybka, smaczna i prosta w wykonaniu. Nie będziecie się mogli oderwać od niej. Boczek zastąpiłem wędzonym tofu, który jeszcze wzbogaciłem dodatkiem wędzonej papryki. Śmietanka roślinna to Planton 15%. Możecie użyć oczywiście innej.

DSC_0012

SKŁADNIKI:

– około 1 kg białej kapusty (użyłem młodej)
– ½ kg ziemniaków
– 3 średnie marchewki (około 250 g)
– 1 spory korzeń pietruszki
– 1 duża cebula
– 180 g wędzonego tofu (użyłem Go Vege)
– 1 duża cebula
– 2 łyżki roślinnej śmietanki (użyłem Planton 15%)
– 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

– w garnku na dnie ułożyć obrane ziemniaki (małe w całości, a duże przekroić)
– na ziemniakach ułożyć pokrojoną w średnią kostkę marchewkę i korzeń pietruszki. Następnie poszatkowaną kapustę. Na wierzchu położyć ziele angielskie, liście laurowe, 2 łyżeczki soli i litr wody
– gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (około pół godziny)
– w czasie gotowania zupy, pokroić cebule i tofu w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano na oleju. Wyłączyć grzanie i ewentualnie dodać wędzoną paprykę. Wymieszać
– z garnka odlać wodę, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa utłuc niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków
– dodać cebulę z tofu, natkę, śmietankę, pieprz i sól do smaku
– podawać z pieczywem

DSC_0011

DSC_0020

DSC_0005

4 Komentarze

  1. Bardzo się cieszę, że smakuje :)
    Regionalnych potraw będzie jeszcze więcej i więcej :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie

  2. Parzybroda jest hitem w naszym domu!!; Dzięki! Muszę Panu powiedzieć, że jestem dumna z Pana pracy. Mieszkamy na obczyźnie i tęsknimy za Polską i smakami z dzieciństwa. Nasi znajomi są ciekawi kuchni polskiej i zawsze jak serwujemy Pana dania są zachwyceni. Chcą więcej !!! Nawet pokochali kaszę gryczaną. Jest Pan wielki !!!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *