MAZUREK ORZECHOWY
weganon 1 kwietnia 2021

DSC_0013

Klasyka polskiej Wielkanocy to baby drożdżowe, piaskowe i inne, serniki, czasem pascha i oczywiście mazurki. Te ostatnie to prawdziwie słodki i ozdobny deser. Na kruchym lub biszkoptowym cieście. Pokryte kwaskowymi dżemami lub konfiturami oraz przeróżnymi kremami: czekoladowym, kajmakowym, orzechowym, marcepanowym i innymi. Skąd się wzięły na naszych stołach i jakie królują w poszczególnych regionach?

Mazurki pojawiły się w naszych kuchniach, prawdopodobnie wraz z najazdami Turków. Najpierw zdobiły stoły królewskie i książęce. Pierwsze zapiski dotyczą XVII wieku. Wypiek był symbolem końca Wielkiego Postu. Miały być nieprawdopodobnie strojne i słodkie. Królowały na nich kandyzowane i suszone owoce, zioła, pierwsze kwiaty, figurki z marcepanu, konfitury, orzechy, migdały. Wyglądały, jak najpiękniejsze obrazy. Nazwa ciasta pochodzi prawdopodobnie do słowa Mazur, którym określano kiedyś mieszkańców Mazowsza. Nie jest to bez znaczenia, bo właśnie w tym regionie pojawiły się pierwsze zapiski o tym wypieku i w tym regionie jest najbardziej popularny. Mazowsze wypieka mazurki kajmakowe i marcepanowe. Kujawy zaś mają słynny mazurek orzechowy z Kaniewa. Mazurki powinny być dość płaskie. Ich grubość nie powinna przekraczać grubości palca. W obecnych czasach, mazurki wypiekane są w każdym regionie i jest ich nieliczona ilość. Każdy dom ma swój ulubiony.

DSC_0010

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 300 g mąki pszennej uniwersalnej
– 125 g wegańskiej margaryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka wegańskiej śmietany
– 80 g cukru pudru
Masa orzechowa:
– 200 g orzechów włoskich
– 1 łyżka cukru pudru
– 3 łyżki wegańskiego jogurtu
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów włoskich)
Dodatkowo:
– 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (wiśniowy, z czarnej porzeczki)
– połówki orzechów włoskich do ozdoby

WYKONANIE:

Ciasto:
– margarynę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki
– z ciasta odciąć około 1/3 ilości (na brzegi). Resztę rozwałkować na kształt prostokąta (najlepiej na papierze do pieczenia, na którym mazurek będzie pieczony). Gęsto ponakłuwać widelcem
– z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, z których zrobić ramkę (można je ponacinać ozdobnie)
– piec w 180°C przez około 12-15 minut (ma być lekko przyrumieniony). Odstawić do wystudzenia. Posmarować wierzch dżemem
Krem czekoladowy:
– orzechy zmielić na drobne okruszki. Dodać masło orzechowe, jogurt i cukier. Dokładnie wymieszać. Posmarować na warstwie dżemu i wyrównać wierzch np. szpatułką
– udekorować połówkami orzechów i innymi ozdobami

DSC_0003

DSC_0018

DSC_0005

4 Komentarze

  1. Prosty do przygotowania i pyszny mazurek na kruchym spodzie, z beza orzechowa i polewa czekoladowa. Polecam ten spod rowniez do innych mazurkow . Piekarnik nagrzac do 180 stopni C. Forme o wymiarach 20 x 30 cm posmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *