KRESOWE KUTYKI
weganon 15 kwietnia 2021

DSC_0007

Zapomniane potrawy z Kresów Wschodnich, przywracane są dzięki potomkom przesiedleńców z tamtych terenów. Przekazywane są z pokolenia na pokolenie chociażby przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Michałowa na Śląsku Opolskim. Pojawiają się na festynach czy festiwalach smaku. Często wygrywają konkursy kulinarne, stanowią prawdziwe perełki. Zazwyczaj są proste, tanie, smaczne i przywołują wspomnienia. Przygotowywane z kilku składników. Pokazują nam, czym żywili się mieszkańcy przedwojennej Polski. Dziś przedstawiam Wam wyjątkowe kotlety. Kresowe kutyki.

Na dawnych ziemiach państwa polskiego, kotlety z ziemniaków były bardzo popularne. Podawano je z sosami: grzybowymi, z lebiody i kurdybanku, okraszane olejami i duszoną cebulką. Często faszerowano je białym serem, jajkami na twardo, dzikimi ziołami, grzybami. Jednak kutyki nie są takimi zwyczajnymi kotletami. Nie robimy ich tylko z gotowanych ziemniaków, ale również z tartych surowych. Do masy dodaje się zsiadłe mleko, które powoduje, że kotlety są pulchne. Faszerowane są białym serem, który łączy się z żółtkiem lub siekaną lebiodą czy duszoną cebulką i majerankiem. Podawane są z sosem grzybowym lub z śmietanowym z dodatkiem lebiody i szczawiu. Charakterystyczne jest również, mocne przyrumienienie kotletów. Są smażone w głębokim tłuszczu. Jak przygotować wersję wegańską? Do masy ziemniaczanej zamiast zsiadłego mleka, polecam dodać naturalnego jogurtu sojowego. Co zamiast sera? Oczywiście zakwaszone sokiem z cytryny tofu. Farsz należy przygotować kilka godzin wcześniej, by nabrał odpowiedniego smaku. Będę miał niedługo dla Was kolejny kresowy i ziemniaczany przepis. Podobny do tego, ale równie zaskakujący :)

DSC_0023

SKŁADNIKI:

Masa ziemniaczana:

– 2 kg mączystych ziemniaków
– 100 g naturalnego jogurtu sojowego
– sól i pieprz do smaku
Farsz:
– 400 g naturalnego tofu (użyłem POLSOI)
– 2 spore cebule (około 250 g)
– 7 łyżek soku z cytryny
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Farsz:

– tofu zmiksować, ale niezbyt dokładnie z sokiem cytrynowym
– cebulę pokroić w drobna kostkę i zrumienić na oleju. Dodać do tofu wraz z majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny
Masa ziemniaczana:
– 1 kg ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– drugi 1 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Bardzo dokładnie odcisnąć płyn. Suche ziemniaki dodać do gotowanych. Dodać jogurt, 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać masę
Kutyki:
– z masy odrywać kawałki wielkości małego jabłka. Spłaszczać na dłoni (za każdym razem dłoń lekko zwilżać zimną wodą – masa nie będzie się przyklejała), nakładać farsz i dokładnie zlepiać masę ziemniaczaną, jak pierogi, tylko delikatnie i nadawać kształt owalny. Wyrównać powierzchnie by nie było spękań
– wlać około 1 cm warstwę oleju. Smażyć kotlety na średnim ogniu na mocno rumiano z obu stron
– podawać z sosem grzybowym

DSC_0038

DSC_0014

DSC_0015

5 Komentarze

  1. Uwielbiam Cię za to, że pokazujesz właśnie tę nieznaną polską kuchnię i nie dajesz o niej zapomnieć – a kombinowanie z wersjami wege jest super! Tej też na pewno spróbuję :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *