ŁEMKOWSKIE KLEPAKI
weganon 23 lutego 2021

DSC_0054

Kuchnia łemkowska, to kuchnia prosta, ale pełna smaku, warzyw, zdrowych składników, kiszonek, potraw ze zbóż, kasz, mąk. Trudne warunki klimatyczne w warunkach górskich (dawniej Łemkowie zamieszkiwali Beskid Sądecki, Niski i zachodnie Bieszczady), warunkowały spożywanie potraw dających energię, rozgrzewających i sycących. Trudne w uprawy ziemie, dawały plony głównie z owsa i żyta. Te dwa zboża dominują w potrawach tej nacji. Dziś przedstawiam przepis na wyjątkowe i niecodzienne kluski. Są zrobione z płatków owsianych i mleka z dodatkiem mąki pszennej lub owsianej. Podawane ze smażoną cebulką, twarogiem i szczypiorkiem. Popijane mlekiem, stanowiły proste i sycące danie Łemków.

DSC_0041

SKŁADNIKI:

– 250 g płatków owsianych górskich
– 500 ml mleka owsianego niesłodzonego
– sól i pieprz do smaku
– 80 g mąki pszennej
– 1 łyżka majeranku

WYKONANIE:

– płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem owsianym i odstawiamy pod przykryciem na 8-10 godzin
– dodajemy mąkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy łyżką składniki. Masa powinna być gęsta i lekko ciągnąca
– w garnku zagotować osoloną wodę
– maczaną w zimnej wodzie łyżeczką nabieramy masę formując kluseczki drugą łyżeczką zdejmujemy do wrzącej wody
– zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu kilka minut od wypłynięcia
– najlepsze są odsmażane z duszoną cebulką lub sosem grzybowym

DSC_0063

DSC_0043

DSC_0059

3 Komentarze

  1. Płatki muszą się rozpadać i mieć konsystencje ciągliwą, a nie być tylko namoczone. To nie są płatki błyskawiczne, tylko górskie

  2. Przepis ciekawy, ale czy rzeczywiście trzeba czekać 8, 10 godzin po zalaniu płatków mlekiem, nie wystarczy 8,10 min?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *