PODLASKA ZUPA OPIEŃKOWA
weganon 21 października 2020

DSC_0003

Powoli dobiega końca kolejny sezon grzybowy. Podobnie jak w poprzednim roku, ten nie był dobry. Długotrwałe susze nie przysłużyły się obfitości runa leśnego. Może kolejny rok będzie lepszy. Z końcem sezonu, pojawiają się ostatnie okazy i są to gąski i opieńki. Można je nawet zbierać, gdy pojawiają się już pierwsze przymrozki. Niejednokrotnie zbierałem je w powrocie z cmentarza na 1 listopada. Opieńka miodowa to specyficzny grzyb. Często jest pomijana ze strachu przed pomyleniem jej z innymi grzybami. Blaszki powodują, że nie jest chętnie zbierana. Ja mam do nich sentyment. Od dzieciństwa są obecne w moim domu. W zupie czy sosie, a nawet marynowane czy w solance. Możecie je znaleźć na dwóch stanowiskach. Obrastające zwalone konary, lub wolno rosnące na obrzeżach lasów i łąk. Dziś przepis na wyjątkową zupę z serca Puszczy Białowieskiej.

Lasy Puszczy Białowieskiej obfitują w grzyby. Najchętniej zbierane są opieńki, z których przygotowuje się na Podlasiu zupę regionalną. Na czym polega jej wyjątkowość? Jest gęsta i pełna aromatów lasu. Sposób jej przygotowania tez jest inny niż ten, które zazwyczaj znamy. Na początku opieńki gotuje się około 10-15 minut i odlewa wodę. Jest to konieczne, gdyż opieńki mają lekką goryczkę. Następnie grzyby podsmaża się z warzywami i zalewa woda lub mięsnym bulionem. Ilość płynu jest taka, by tylko przykrawała składniki zupy. Na koniec dodaje się ziemniaki i zabiela śmietanką. Całości dopełnia natka pietruszki i spora ilość pieprzu. Zupa jest gęsta i aromatyczna. Opieńki wydzielają podczas gotowania śluzy, które dodatkowo zagęszczają zupę. Jeśli znajdziecie opieńki, koniecznie przygotujcie ta zupę.

DSC_0012

SKŁADNIKI:

– około 1 kg opieniek
– 2 średnie cebule
– 3 średnie marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 4-5 średnich ziemniaków
– ½ główki małego selera
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 2-3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– śmietanka roślinna do zabielenia
– 2-3 łyżki oleju

WYKONANIE:

– opieńki oczyścić, przepłukać zimną wodą i włożyć do garnka. Wlać tyle wody, by przykryła grzyby. Gotować 10-15 minut. Dokładnie odcedzić
– cebulę pokroić w średnią kostkę. Marchew i pietruszkę w plasterki. Selera w średnią kostkę
– w garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, grzyby, marchew, pietruszkę, selera, ziele, liście i sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu kilka minut
– wlać tyle wody, by przykryła składniki. Gotować 20 minut
– dodać pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie
– doprawić do smaku sola i pieprzem oraz zabielić

DSC_0004

DSC_0024

DSC_0009

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *