SOCZEWICA W SOSIE DYNIOWO-POMIDOROWYM
weganon 27 września 2020

DSC_0008

Prosto, szybko, tanio, smacznie. Tak najczęściej chcemy gotować. Ta potrawa spełnia wszystkie te warunki. Sycąca soczewica, słodka dynia i kwaskowe pomidory. Do tego aromatyczny majeranek i wędzona papryka. Koniecznie z kromką żytniego chleba lub bajglem z makiem. Tu nie potrzeba wiele słów, tylko zabierać się do roboty. Niecała godzina, (jeśli macie już gotowy mus dyniowy, to nawet pół godziny). Idealna na deszczowe jesienne i chłodne dni.

DSC_0049

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej
– ½ kg mięsistych pomidorów (np. Dino)
– 2 szklanki musu dyniowego (najlepiej z piżmowej)
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
– 1 duża cebula
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

soczewicę gotować 20 minut. Odcedzić
– jeśli nie macie musu dyniowego, to pokroić dynię w sporą kostkę i upiec w 180°C przez około 30 minut i zmiksować na gładko
– pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kotkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę
– do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Rozgrzać. Dodać pomidory, cebule i sporą szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać mus dyniowy, majeranek, paprykę, soczewicę. Doprawić do smaku solą i pieprzem

DSC_0036

DSC_0047

DSC_0011

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *