Jestem fanem wszelkich klusek. Zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Najbardziej znane są oczywiście te z ziemniaków. Jednak z innych warzyw czy kasz, też są idealne. Powszechnie panuje przekonanie, że do masy powinno dodać się jajka. Jak widać, nie jest to prawda. Odpowiednie połączenie składników powoduje, że kluski są miękkie i w całości. Kasza manna idealnie nadaje się na takie kładzione kluski. Można przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy, to ugotowanie kaszy, wylanie jej do naczynia, a następnie po stwardnieniu pokrojenie ich i podgrzanie w wodzie. Drugi to ten, który dziś Wam przedstawię. Masę z gęstej kaszy łączy się z musem dyniowym, dodaje mąki i gotuje. Możecie podać je na wytrawnie (masę doprawić większą ilością soli i przypraw) i podać z np. sosem grzybowym. Ta propozycja jest na słodko. Z roślinną śmietanką, przyprawą korzenną i cukrem. W smaku przypominają trochę leniwe. Mąkę pszenną można zamienić na jaglaną lub kukurydzianą.
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka musu z dyni piżmowej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– ½ szklanka mąki pszennej
– szczypta soli
– 3 szklanki wody
WYKONANIE:
– dynię obrać i upiec do miękkości w 180°C i zmiksować (pozostałą część można zamrozić)
– zagotować wodę ze szczyptą soli. Wsypać kaszę, zmniejszyć grzanie i gotować około 3 minut, aż kaszą stanie się gęsta (cały czas mieszać)
– do kaszy dodać mus dyniowy, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia
– dodać obie mąki i dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem)
– w garnku zagotować wodę ze szczyptą soli
– maczając dwie łyżki w wodzie, formować kluski i kłaść na wrzątek. Gotować około 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu
– podawać z roślinną śmietanka, cukrem i przyprawą korzenną lub polan syropem np. z agawy czy daktylowym i świeżymi owocami
Smacznego
Wyszly przepyszne! Mięciutkie
jeszcze muscat pasuje.
Czy można użyć innego rodzaju dyni?
Suchej
Dzień dobry. Czy podana szklanka kaszy manny dotyczy kaszy suchej czy juz ugotowanej?
Ojej, aż przypomniał mi się smak klusków leniwych w wydaniu mojej mamy – własnie z dyni, a na wierzch polane odrobiną oliwy i posypane parmezanem. Uwielbiam take połączenie i gorąco polecam
Spokojnie dla 3-4. Można je odgrzewać następnego dnia w wodzie
Ile klusek porcji mniej więcej wychodzi z tej ilości? Nie chciałabym przesadzić dla 2 osób
Tak. Szklankę. Potrzebna jest skrobia, by kluski były miękkie i aksamitne
Wyglądają pysznie, muszę dziś wypróbować przepis bo już ślinka cieknie:) ale na pewno masz szklanka mąki ziemniaczanej? Chciałabym się upewnić