DYNIOWE GOFRY
weganon 9 września 2020

DSC_0003

Gofry to wspomnienie wakacji nad morzem, pikników i szkolnych zajęć z ZPT. Puszyste, chrupiące, z bitą śmietaną, cukrem pudrem i dużą ilością świeżych owoców. Tak było kiedyś. Dziś najczęściej jest śmietana ze sprayu, dziwne sztucznie koloryzowane żele owocowe i posypki pełne tablicy Mendelejewa. Ciasto przygotowywane z gotowych mieszanek w proszku. Nie wspominam o cenie, bo potrafi przyprawić o zawrót głowy. Nadzieją stały się wegańskie wersje, które są z porządnych składników i aż miło jeść.

Jeśli posiadacie w domu gofrownice, to be problemu można przygotować samemu. Nie potrzeba masła czy tonowej ilości jajek. Funkcje tych ostatnich spełnia mielony len, aquafaba czy musu warzywne lub owocowe. Spajają całość i nadają tej struktury, co klasyczne. Moja propozycja, to dyniowe gofry. Po upieczeniu niezwykle kruche i puszyste w środku. W miarę stygnięcia stają się miękkie i można je zwijać, jak naleśniki. Idealne z dżemami, konfiturami, roślinną śmietanką lub jogurtem. Obowiązkowo z owocami jagodowymi i cukrem pudrem.

DSC_0011

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane)
– 1 szklanka musu z dyni piżmowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego
– 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

dynię obrać i upiec do miękkości w 180°C i zmiksować (pozostałą część można zamrozić)
– mus wymieszać z mlekiem i olejem
– mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut
– piec gofry wg instrukcji Waszych gofrownic

DSC_0008

DSC_0021

DSC_0014

4 Komentarze

  1. Wiesz za co uwielbiam Twoją stronę? Że wchodzę tu, widzę coś i za każdym razem wołam „o rany, nie wpadłbym na to”. Oraz „muszę spróbować!”. W weekend wyciągam gofrownicę.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *